A Fehéroroszországban állomásozó orosz csapatok Kijev felé nyomulnak - közölte a brit védelmi minisztérium.

A Twitteren brit idő szerint délután 4 órakor közzétett hírszerzési frissítésében a minisztérium azt írta, hogy Oroszország légi támadást hajtott végre egy Kijev külvárosában lévő repülőtér ellen. Szemtanúk és a helyiek szerint rengeteg robbanást hallani este 6 óra óta.

A csapásokat "orosz földi, légi és tengeri indítású rakéták kombinációjával, valamint tüzérségi bombázással" hajtották végre, és katonai infrastruktúrát céloztak meg - közölték a Guardian szerint.

A minisztérium szerint mindkét oldalon súlyos veszteségeket szenvedtek el, bár a pontos számok jelenleg nem ismertek.

Csernobilban egyre veszélyesebb a helyzet

Az ukrán külügyminisztérium és Volodimir Zelenszkij elnök bejelentették, hogy az orosz erők Csernobil felől támadnak, ahol az atomerőmű körüli területeket már részben uralmuk alá vonták. 1986-ban itt történt a világ legnagyobb atomkatasztrófája, amit felidézve Zelenszkij azt reagálta:

Ha Oroszország folytatja a háborút, 2022-ben ismét megtörténhet Csernobil katasztrófája.

Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova délután megerősítette, hogy orosz erők megpróbálták átvenni az ellenőrzést a csernobili atomerőmű felett, hozzátéve, hogy az ukrán nemzeti gárda azon dolgozik, hogy megvédje az atomerőművet a támadástól. Időközben viszont az oroszok sikerrel jártak.

"A csernobili atomkatasztrófa óta - amely során Ukrajna európai, amerikai barátaival és szövetségeseivel együtt védte meg a világot egy nukleáris katasztrófától - most először kell újra megvédenünk az orosz erőkkel szemben egy új vészhelyzetet megelőzendő - mondta Markarova.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.