A cseh biztosítótársaságok több tíz millió koronát fizettek ki azok után az ügyfeleik után, akiket valahol külföldön, általában valamelyik egzotikus távoli országban támadott meg a koronavírus, és olyan súlyosan lebetegedtek, hogy kórházi kezelésre szorultak. Szintén sokba kerültek a hazautaztatásukhoz szükséges repülőjegyek - írja a Radio Praha. Becslések szerint 2,5 százalékkal dobta meg az ágazat költségeit a pandémia.

Ennek ellenére a biztosítók azt állítják, hogy nem tervezik utazási biztosításaik díjának emelését. Az Allianznál eddig a legdrágább eset egy kórházba került lélegeztető gép segítségére szoruló koronavírus-beteg kezelése és hazautaztatása volt, amiért összesen hárommillió koronát (45 millió forint) fizetett a biztosító - mondta Marie Petrovová, a vállalat szóvivője.

A legtöbb beteget a Mongóliába Namíbiába és Kambodzsába utazó csehek között találták. Az Allianz partnerei összesen 27 pozitív esetbe szaladtak bele 2021-ben, többségük Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emirátusokban fertőződött meg.

A Uniqa biztosító 100 külföldi karantént kezelt és ez a cég fizette a legnagyobb összeget a bonyolultabb esetek után. Eva Svobodová szóvivő beszámolt egy dubaji lebetegedésről, ami négymillió és egy brazíliairól, ami hétmillió koronájába került a cégnek. A covidbiztosítások részei az utazási biztosításoknak, és magukban foglalnak karanténköltség-térítést is, de csak egy határig. Így az utazóknak sokszor nagyon sokba fáj, ha hosszabb karanténra kényszerülnek. Egy spanyol kiruccanás így valakinek 54 ezer koronájába (800 ezer forint) került.