Adam Glapinski, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy visszahozzák a forgalomba az 1000 zlotys bankjegyet - jelentette a Business Insider Polska.

Ilyen értékű bankjegy a kilencvenes években volt utoljára forgalomban, Mikolaj Kopernikusz képével. Ezt megelőzően a Lengyel Népköztársaság egyik legnevesebb bankjegye volt.

Miután a központi bank 2016-ban bevezette az 500 zlotyst, most tovább akar lépni, de még nem lehet tudni, pontosan mikortól vezetik be az ezrest forgalomba. A tervek szerint erre legalább 2022-ig kell várni rá. Először 1966-ban került az emberek pénztárcájába az ezerzlotys, de már az 1950-es évek valutareformjakor bemutatták a vele kapcsolatos terveket. Az első változat hátán nem egy híres személy volt, hanem "a városokban és a falvakban dolgozó nép".

Végül 1959-ben hirdették meg a versenyt a bankjegy tervezésére, ezt Henryk Tomszawski professzor és Juliana Palka nyerte meg egy olyan koncepcióval, amely megkerülte a királyok és grófok iránti bizalmatlanságot, illetve a kalászos, sarlós, kalapácsos szimbólumok unalmát. A bankjegy hátoldalára Mikolaj Kopernikuszt arcmását rajzolták. A bankó a lengyel államalapítás ezeréves évfordulójára, 1966-ban került forgalomba. A lengyeleknek nagyon tetszett.