A Föld valójában a csirkék bolygója, ha azt nézzük, hogy az itt élő fajok közül melyik érte el a legnagyobb létszámot - írja a BBC egy tanulmányt ismertetve, amely egy londoni ásatáson felszínre került csirkecsontok elemzésének eredményét adja közre. A ma élő csirkék hatalmas változáson mentek át őseikhez képest az évezredek alatt, amióta az ember háziállataiként élnek. A tudósok szerint ugyanakkor ennél többről is szó van.

Az emberi tevékenység átalakította a Föld felszínét, az óceánokat és az légkört - hasonló a helyzet a csirkével is. Az emberi beavatkozás eredményeként lényegesen átalakult ennek az állatnak a biológiája, így a mai csirkék egyben a szimbólumai annak, hogy szabta át a Föld bioszféráját az emberi civilizáció. Ha a jövő régészei megtalálják a jelen maradványait, akkor az üdítős palackok és más szemét mellett kiássák a csirkecsontokat is, amelyeket összevethetnek a korábbi hasonló leletekkel.

Ki a dzsungelből

A ma ismert háziasított csirke Délkelet-Ázsia trópusi őserdőiből került az ember környezetébe. Ezt az állatot először úgy nyolcezer évvel ezelőtt háziasítottak, azaz jóval a piramisépítések kora előtt. Az emberek húsért és tojásáért tartották a csirkét - ez legalább nem változott a hosszú idő alatt. Az 1950-es években elindították a jövő csirkéje programot, amelynek az volt a célja, hogy minél testesebb madarakat tenyésszenek.

Ennek eredményeként óriási változáson estek át a madarak. Miután szelektíven tenyésztették őket, a mai csirkék gyorsabban növekednek, mind elődeik - ez a világosan kiderül a testük, a vegyik folyamataik és a csontjaik genetikai anyagának vizsgálatából. Eközben a sütni való csirke alkalmi ételből a világ minden részén iparszerűen tenyésztett és értékesített napi fogyasztási cikké vált.

Évmilliók összesűrítve

Az állatok evolúciós fejlődéséhez a természetben évmilliókra van szükség, ám a csirke ennél sokkal gyorsabban alakult át. Ahogy elszaporodtak a szupermarketek polcain az étkezési csirkék, úgy szorultak háttérbe a vadon élő madarak. Ha csupán a csirkék irdatlanul nagy számát nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az gigantikusan meghaladja bármely madárét, amely a Földön él - mondja Carys Bennett, a Leicesteri Egyetem geológusa. Ezzel arra utal, minden egyes pillanatban 23 milliárd csirke él a Földön, bár gyorsan cserélődnek.

A további számoknak nem örülnének a csirkék, ha tudnának olvasni:

  • 65,8 milliárd - ennyi csirkét vágtak le 2014-ben szemben az 1,5 milliárd sertéssel és a 300 millió szarvasmarhával.
  • 25,5 ezer - ennyi áruházban értékesítik a világon a vevők körében népszerű sütni való csirkét.
  • 70 százalék - a világ csirkepopulációján belül ennyi az intenzív módszerrel tenyésztett brojlercsirkék aránya.
  • 5-7 hét - a brojlercsirkék élettartama.
  • 3-5 milliárd - összehasonlításul ennyi volt az azóta kihalt vándorgalambok populációja az 1800-as években. Erről az állatról úgy tartották, hogy az emberi történelem során ez volt a legelterjedtebb madár a Földön.