Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavaly novemberi 171,9 ponthoz képest azonban így is 3,9 ponttal volt magasabb az index, ami 2,3 százalékos áremelkedést takar. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Novemberben jelentősen drágult a cukor, a gabonafélék és a növényi olajok ára pedig mérsékelten emelkedett, miközben a húsfélék ára enyhén, a tejtermékeké pedig drasztikusan csökkent. (Az előző havi FAO-jelentésről itt olvashat.)

A havi szintű csökkenésben nagy szerepe volt annak, hogy a tejtermékek ára 4,9 százalékkal esett. A vaj, a sajt és a tejpor iránti kereslet egyaránt csökkent, mivel a tejtermelés növekedése enyhítette a készletek szűkössége miatti aggodalmakat. A tejtermékek árindexe havi szinten 4,9 százalékkal, 204,2 pontra esett, de éves összevetésben 9,54 százalékkal volt magasabb.

A cukor-árindex 4,5 százalékkal, 212,7 pontra nőtt, de így is 26 százalékkal marad alatta a tavaly novemberi augusztusi 287,1 pontnak. A világpiaci árakat támogatta, hogy Brazília exportja csökkent. Felerősödtek azok az aggodalmak is, hogy a nyersolaj árának emelkedése arra ösztönözheti a cukornádtermelőket, hogy inkább etanolt állítsanak elő a cukornádból, mint cukrot.

A gabona-árindex 0,26 százalékkal, 153,1 pontra kúszott fel, és 8,27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 141,4 pontot. Az indexet a rizsárak 1,1 százalékos emelkedése tolta felfelé.

A húsfélék ára enyhén csökkent novemberben, a húsárindex 0,1 ponttal, 173,2 pontra esett, míg tavaly novemberben még lejjebb, 163,3 ponton állt.

A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 1,2 százalékkal, 172,2 pontra, kilenchavi csúcsra nőtt novemberben, de így is alacsonyabb az egy évvel korábbi 175,6 pontnál. Drágult a szója-, a repce- és a napraforgóolaj, míg a pálmaolaj ára csökkent a vártnál nagyobb malajziai készleteknek köszönhetően.

A FAO meredeken, októberhez képest 13,4 millió tonnával, 2627 millió tonnára emelte globális gabonatermelési előrejelzését, ami túlnyomórészt azt tükrözi, hogy az Egyesült Államokban az eddig becsültnél nagyobb lesz a kukoricahozam, ráadásul Indonéziában jelentősen nőtt a kukorica vetésterülete.

A világ teljes gabonafogyasztását a 2017/18-as szezonban 2599 millió tonnára becsülik a szakértők. A raktárkészletek rekordnagyságra, 726 millió tonnára gyarapodhatnak, ezen belül a búza- és a kukoricatartalék is rekordszintet érhet el.