Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GDP 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben azonban 1,7 százalékkal növekedett. A belga gazdaság motorjának számító export 1 százalékkal zsugorodott, a második negyedében még csak 0,4 százalékkal. A belföldi kereslet másfél év óta először mutatott visszaesést június-szeptember között.

A Standard & Poor's november végén leminősítette, de továbbra is a magasan elsőrendű befektetői sávban tartja Belgium hosszú távú államadós-osztályzatát. A leminősítés indokai között az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a kiújult finanszírozási és piaci kockázatok egyre inkább a belga pénzügyi szektoron belüli nehézségekre utalnak, és felvetik annak valószínűségét, hogy a belga bankrendszer további állami segítségre szorulhat.

A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn tizenöt euróövezeti tagállammal együtt Belgium hosszú távú szuverén adósosztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette.

Az Európai Bizottság legutóbbi, november 10-én megjelent előrejelzése szerint Belgiumban a GDP-arányos államadósság 2011-ben 97,2 százalék, 2012-ben pedig 99,2 százalék lesz. Belgium így mindkét évben az ötödik helyen áll az államadósság nagysága alapján összeállított listán, amelyet az euróövezeti válságállamok négyese, Görögország, Olaszország, Írország és Portugália vezet.