Görögországnak a megszorítások elfogadása után meg kell kapnia a külső pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós, július elején esedékes részletét, amely "legalább augusztus közepéig" fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve "az azonnali törlesztésképtelenné válást" - írta Ben May, a Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi tanácsadó és elemző ház - európai közgazdásza kommentárjában.

May szerint azonban Görögországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A következő ezek közül egyezség elérése lesz egy újabb kisegítő csomagról, amelynek központi eleme valamilyen adósságmegújítási terv lenne. Hosszabb távlatban emellett kétséges, hogy a kormány értékesíteni tud-e 50 milliárd eurónyi állami vagyont - ami szintén része lenne az új csomagnak -, de kétséges az is, hogy sikerül-e egyáltalán végrehajtani a most elfogadott takarékossági intézkedéseket - vélekedett szerdai kommentárjában a Capital Economics londoni elemzője. A ház véleménye továbbra is az, hogy a görög államadósság-ráta a következő években "makacsul magas marad", így a görög kormány a kisegítő programok kifutása után sem fog hozzáférni a tőkepiacokhoz.

A Capital Economics közgazdásza szerint mindezek következményeként, ha a görög kormány szerdai parlamenti győzelmét követi is piaci fellendülés, az várhatóan "meglehetősen rövid életű lesz".

A voksolást megelőzően napi csúcsra emelkedett az euró a dollárhoz képest, több mint egy dolláros nyereségen volt a nyersolaj ára, drágult az arany és emelkedtek az európai tőzsdemutatók. A parlamenti szavazás után a növekedés megtorpant, amiben szerepet játszott, hogy a görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell, miközben Athénból utcai rendzavarásokról érkeztek hírek.

Más nagy londoni házak szerint Görögország államadósság-dinamikája máris fenntarthatatlan, és csak idő kérdése a törlesztési menetrend kényszerű átrendezése.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról nemrégiben összeállított átfogó elemzésében azt írta, hogy Görögországnak "irreálisan alacsony" piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása - után. A Barclays Capital MTI által idézett londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol "szinte minden reális forgatókönyv" alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így "megkezdődött a visszaszámlálás" a görög adósságátrendezés felé.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi kimutatása szerint Görögország a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.