Szeptemberben az euróövezet 19 tagországában 0,8 százalékkal, az Európai Unió 28 tagországában pedig 0,7 százalékkal csökkent szezonális kiigazítással az ipari termelés az augusztusihoz képest.

Elemzők az euróövezetben 1,0 százalékos havi csökkenést vártak szeptemberre. Augusztusban az euróövezetben 1,8 százalék, az EU-ban 1,6 százalék volt a havi növekedés. Az idén szeptemberben az euróövezetben és az EU-ban is 1,2 százalékkal haladta meg az ipari termelés a 2015 szeptemberit.

A termelés az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben Dániában csökkent szeptemberben, 8,1 százalékkal. Németországban 1,9 százalék, Görögországban 1,8 százalék volt a havi csökkentés. A legnagyobb havi növekedést Svédországban regisztrálták szeptemberben, 7,6 százalékosat. Írországban 6,4 százalékkal, Észtországban 5,2 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben havi bázison.

Az előző évihez képest a legnagyobb növekedést Litvániában mérték szeptemberben, 7,9 százalékosat. Szlovéniában 7,4 százalékkal, Észtországban 6,5 százalékkal nőtt az ipari termelés 2015 szeptemberéhez képest. Dániában 3,2 százalékkal, Franciaországban 1,0 százalékkal, Írországban 0,9 százalékkal csökkent éves bázison.

QP | Quality Placement