Az ázsiai országok központi bankjai közül az indiai volt az első, amely idén alapkamatának mérséklése mellett döntött.

A monetáris tanács 25 bázisponttal 6,00 százalékra süllyesztette refinanszírozási kamatlábát, amely így közel hétéves mélypontra süllyedt. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak, miután júniusban az élelmiszerárak csökkenésének köszönhetően több mint ötéves mélypontra, 1,54 százalékra esett az éves infláció.

Az indiai központi bank úgy ítélte meg, hogy az árak csökkenése "bizonyos mozgástért" nyújtott a monetáris politika lazításához, az infláció jóval a 4 százalékos célszám, illetve az április-szeptemberre várt 2,0-3,5 százalék alá esett.

A kamatcsökkentés valószínűleg kissé enyhíti a nyomást, amelyet a kormány és a piacok gyakorolnak az indiai központi bankra a gazdasági növekedés felpörgetésének érdekében. India hazai összterméke 6,1 százalékkal gyarapodott az első negyedévben, ami nemzetközi mércével nézve magas, de a dél-ázsiai országban az utóbbi két év legalacsonyabb értéke.

A központi bank ugyanakkor jelezte, hogy fenntartja a semleges monetáris alapállást és arra figyelmeztetett, hogy gyorsulhat az infláció a következő hónapokban, október decemberben már a 3,5-4,5 százalék közötti sávba emelkedhet. Az inflációs várakozásainak emelését olyan tényezőkkel indokolta, mint a közalkalmazottak tervezett béremelése, az élelmiszerárak megugrása, valamint a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adójának június 1-jei bevezetése.

Az indiai központi bank a mostanit megelőzően tavaly októberben csökkentette irányadó kamatát, szintén 25 bázisponttal.

India a Marsra menne - olvassa el korábbi cikkünket.