Az ázsiai országok központi bankjai közül az indiai volt az első, amely idén alapkamatának mérséklése mellett döntött.

A monetáris tanács 25 bázisponttal 6,00 százalékra süllyesztette refinanszírozási kamatlábát, amely így közel hétéves mélypontra süllyedt. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak, miután júniusban az élelmiszerárak csökkenésének köszönhetően több mint ötéves mélypontra, 1,54 százalékra esett az éves infláció.

QP | Quality Placement

Az indiai központi bank úgy ítélte meg, hogy az árak csökkenése "bizonyos mozgástért" nyújtott a monetáris politika lazításához, az infláció jóval a 4 százalékos célszám, illetve az április-szeptemberre várt 2,0-3,5 százalék alá esett.

A kamatcsökkentés valószínűleg kissé enyhíti a nyomást, amelyet a kormány és a piacok gyakorolnak az indiai központi bankra a gazdasági növekedés felpörgetésének érdekében. India hazai összterméke 6,1 százalékkal gyarapodott az első negyedévben, ami nemzetközi mércével nézve magas, de a dél-ázsiai országban az utóbbi két év legalacsonyabb értéke.

A központi bank ugyanakkor jelezte, hogy fenntartja a semleges monetáris alapállást és arra figyelmeztetett, hogy gyorsulhat az infláció a következő hónapokban, október decemberben már a 3,5-4,5 százalék közötti sávba emelkedhet. Az inflációs várakozásainak emelését olyan tényezőkkel indokolta, mint a közalkalmazottak tervezett béremelése, az élelmiszerárak megugrása, valamint a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adójának június 1-jei bevezetése.

Az indiai központi bank a mostanit megelőzően tavaly októberben csökkentette irányadó kamatát, szintén 25 bázisponttal.

India a Marsra menne - olvassa el korábbi cikkünket.