Tavaly decemberben az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak. Novemberben 0,2 százalékkal csökkent havi bázison a PPI mindkét régióban, az euróövezet 19 és az EU 28 tagállamában.

Az egy évvel korábbival összevetve 2015 decemberében az euróövezetben 3,0 százalékkal, az EU-ban 3,2 százalékkal csökkentek a termelői árak. A tavalyi éves termelői árszint az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 3,2 százalékkal maradt el a 2014-estől. Az euróövezeti PPI havi 0,8 százalékos csökkenéséhez az energiaipari szektor 2,7 százalékkal járult hozzá. Az energiaipari szektor nélkül 0,2 százalékos volt a csökkenés.

Az EU-ban az energiaipari szektor 2,8 százalékkal járult hozzá a PPI havi 0,8 százalékos csökkenéséhez. Az energiaipar nélkül 0,2 százalék volt a csökkenés mértéke. Éves összehasonlításban az energiaipari szektor 9,0 százalékkal járult hozzá az euróövezeti PPI 3,0 százalékos és 10,7 százalékkal az uniós PPI 3,2 százalékos csökkenéséhez. Az energiaipar nélkül az euróövezeti PPI éves csökkenése 0,7 százalék, az uniós pedig 0,6 százalék.

Havi összevetésben Málta és Svédország kivételével az EU minden tagállamában csökkentek a termelői árak decemberben. Máltán és Svédországban 0,1 százalékkal emelkedett a PPI. A legnagyobb csökkenést, 3,0 százalékosat Hollandiában regisztrálták, illetve Dániában és Görögországban 2,4 százalékosat, valamint Belgiumban és Észtországban 2,0 százalékosat.

Éves összevetésben az EU minden tagállamában csökkent a PPI. A legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal Litvániában, illetve 7,7 százalékkal Hollandiában, 7,0 százalékkal Cipruson, 5,8 százalékkal Dániában, 5,7 százalékkal Görögországban és 5,5 százalékkal Észtországban. A KSH közlése szerint Magyarországon tavaly decemberben 1,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal mérséklődtek.