Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok pénz van a csokoládégyártásban, ám az egyik nélkülözhetetlen alapanyag, a kakaóbab termelői alig látnak ebből valamint – írja a BBC Ghánában, a világ második legnagyobb kakaóbab-termesztő országában készült riportjában. Az egyik becslés szerint tavaly a világ kiskereskedői 107 milliárd dollár értékben értékesítettek csokoládét, miközben Ghánába ebből a bevételből mindössze 2 milliárd dollár csorgott. Ez még a régi, jól ismert, gyarmati rendszernek tudható be, amelynek lényege, hogy az Afrikából származó nyersanyagot máshol dolgozzák fel.

Nana Akufo-Addo, Ghána elnöke tavaly Svájcban egy fórumon azt mondta, országa soha nem juthat túl a szegénységen, ha ez leosztás továbbra is így marad. Jelenleg a kakaóbabtermés 30 százalékát dolgozzák fel helyben, és számos akadály nehezíti ennek az aránynak a növelését.

A BBC megszólaltat egy tipikus helyi farmert, Nana Abunát, aki két évtizede örökölte 80 hektáros gazdaságát. Azok közül a ghánaiak közül való, akik szeretnének betörni a feldolgozási ágazatba is, de ahogy áttekintette a lehetőségeket, rájött, hogy ez nem fog menni. Túl drága lett volna egy üzem építése, miközben nincs helyben cukor- és tejipar, amire szükség volna a csokigyártáshoz. Ezért abból szerez pluszbevételt, hogy turistautakat szervez a kakaóbab hazájába, megmutatja hogyan szárítják a napon a termést, illetve hogyan állítanak elő kakaós teát és bort.