Az Capital Economics közgazdászai szerint a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozóiparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 56,0-ról decemberben 56,9-re emelkedett.

Ez a legmagasabb BMI-szint ebben a térségben azóta, hogy a cég 2001-ben elkezdte e mutató rendszeres összeállítását.
Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenését jelzik.

A cég szerint emelkedtek a múlt hónapban a BMI-mérőszámok az általa vizsgált európai feltörekvő térség egészében, amelybe beletartozik Oroszország és Törökország is, de a három közép-európai EU-gazdaság különösen jó teljesítménnyel fejezte be 2017-et.

A Capital Economics által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozóipari szektorra kiszámolt decemberi BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének 10 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedését valószínűsíti a következő hónapokra.

A három gazdaságra kidolgozott BMI-átlag a külső kereslet erősödését jelzi, de azt is, hogy a robusztus hazai kereslet szintén hozzájárult a kondíciók javulásához a térség feldolgozóipari szektoraiban - hangsúlyozták keddi tanulmányukban a cég elemzői.

Az elemzők a magyar gazdaságban a következő két évben 3 százalék feletti növekedést valószínűsít - írta az MTI.

(AMorgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői minap bemutatott átfogó új prognózisukban a 2018-ra szóló magyarországi növekedési becslésüket 3,3 százalékról 3,5 százalékra javították.)