Az, hogy Szerbiában a tavalyi év első hat hónapjában jegyzett használtautó-eladásokat túlszárnyalta a 2021-es év január–júniusi időszaka, nem számít nagy csodának, azonban az, hogy mennyivel nőtt az eladás, már igencsak biztató az eladók szemszögéből - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az idei év első hat hónapjában harmincnégy százalékkal több autót adtak el.

Január első és június utolsó napja között összesen 78 693 használt gépjármű talált új gazdára, ami még a 2019-es év első hat hónapjának eladásait is túlszárnyalta, amikor 74 156 autót adtak el. Míg a használt autókat vásárlók mintegy hetven százaléka a dízelre szavaz, és csak 28 százalékuk vásárol benzinest, addig az új autók esetében az autók 63 százaléka volt benzinüzemű, 24 százaléka dízel. A vevők tíz százaléka döntött a hibrid meghajtású autó mellett.

A használt autók iránti megnövekedett keresletet az is növelte, hogy az új autókra azok megrendelését követően igencsak sokáig kell várni, mivel az autóiparban világszerte alkatrészhiány van. Nagy a használt járművek iránti kereslet, és nincs elegendő belőlük. Nyugat-Európában a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt nem olyan könnyedén adnak túl az emberek az autójukon, mint korábban, és ennek a következményeit Szerbiában is érezni. A kisebb kínálat felhajtja az árakat.