Csupán áprilisban 88, 4,2 ezer embert alkalmazó lengyel vállalat ment tönkre, az év eleje óta a csődök száma elérte a 328-at az Euler Hermes garanciabiztosító adatai szerint. Kezdenek beigazolódni a szakértők félelmei, akik a folyamat felgyorsulására számítottak. Tavaly 2004 óta a legtöbb cég, 904 bukott meg, idén ennél 45,1 százalékkal többet, 1300-at meghaladó csődöt prognosztizálnak. A csődök számának emelkedése áprilisban az iparban volt a legnagyobb (34 százalékkal több az előző évinél), ezt követte a nagykereskedelem (32 százalék) és a szolgáltatások (22 százalék).

A leggyakoribb ok, hogy a megrendelők nem fizetnek időben, ami dominó-effektust okoz a tartozási láncban. Ráadásul számos cég már óvatosságból késlelteti a kifizetéseket, mert tudja, hogy neki is késéssel fognak törleszteni - írta a Gazeta Wyborcza. Ebben a helyzetben az exporthitelek biztosítója (KUKE) csak a második-harmadik negyedévben számít javulásra. A gazdasági helyzet romlása ráadásul mind a szállítókat, mind a bankokat óvatosságra készteti a hitelezésnél. Ez a kockázatcsökkentő és az aktuálisan legszolidabbnak minősülő cégekre korlátozó politika éppen azok hitelezését részesíti előnyben, amelyeknek arra nincs is szükségük, miközben számos, távlatilag kitűnő perspektívával rendelkező vállalatot foszt meg lehetőségeitől.

Jerzy Hausner professzor, volt munkaügyi miniszter kutató csoportjának vizsgálatai szerint a legveszélyeztetettebb területek a légi forgalom, a filmgyártás, az idegenforgalom és a munkaközvetítés, ezeken a területeken közel negyed millióan dolgoznak. Ugyancsak nagy a csődfenyegetés az infrastruktúra-építésben és általában az építőiparban, ahol a következő két hónapban a bukások aránya elérheti a 46,9 százalékot. Az, hogy jövőre a lakosság jövedelme csak gyengén növekszik, nem sok jót jelent a szolgáltatásoknak. A csődveszély viszont alig érinti a távközlést és az informatikát, az őrző-védő és a magánnyomozó vállalkozásokat és a vasutakat.