A héten kedden a réz ára az elmúlt két hét legmagasabb szintjére emelkedett, azon befektetői remények miatt, melyek szerint a kínai gazdaságélénkítés növelni fogja a fém iránti keresletet a világ legnagyobb fogyasztójának piacán – áll a Világgazdaság gyűjtésében.

Kína, amely a globális fémkereslet mintegy felét adja, fokozza a Covid–19-járványok által érintett iparágak, vállalatok és emberek pénzügyi támogatását. A réz árát emelte az a hír is, hogy az MMG perui Las Bambas bányája, amely a globális kínálat 2 százalékát adja, április 20-ától felfüggeszti működését az ismétlődő zavargások miatt, melyek során az elszegényedő helyi közösségek egyre szélesebb körű támogatást igényelnek a bányavállalattól.

Az LME által elismert raktárakban lévő készletek emelkedése visszafogja az árakat, de a globális készletek továbbra is történelmi mélyponton vannak, habár az összes rézkészlet november óta a legmagasabbra, 8150 tonnával 118 825 tonnára emelkedett. A Shanghai Futures Exchange által elismert raktárakban viszont a készletek két hónapos mélypontra, 88 682 tonnára csökkentek.

Április első felében tovább emelkedett a magas nikkel-katóddal rendelkező akkumulátorokban használt lítium-hidroxid ára, tonnánként nyolcvanezer dollár közelében mozog. A hidroxiddal hagyományosan felárral kereskednek a karbonáthoz képest, ami viszont mostanában felzárkózik: a különbség a februári közel tízezer dolláros árkülönbözetről most tonnánként négyszáz dollár körülire csökkent.