Elbukott a lengyel parlamentben a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt pandémiával kapcsolatos új törvényjavaslata – írja a Notes from Poland. A kezdeményezés olyan szorosan kötődött a párt elnökéhez, egyben az ország tényleges vezetőjéhez, Jaroslaw Kaczynskihez, hogy lex Kaczynskinek csúfolták. A szavazási vereség oka, hogy a kormánypárt képviselőinek egy része is az ellenzékkel szavazott.

A javaslat első változata feljogosította volna a munkaadókat arra, hogy ellenőrizzék alkalmazottaik beoltottságát, és azoknak, akiket egyszer sem szúrtak meg, ennek megfelelően átszervezhették volna a munkájukat. Az egészségügyi intézmények vezetői elrendelhették volna szervezetük dolgozónak beoltását. A javaslat ellenzői, köztük a PiS-hez tartozó politikusok „egészségügyi szegregációnak” minősítették ezeket a lehetőségeket.

Végül a kormány január végén az ellenzékkel is egyezkedni kellett, és a törvénymódosítást azzal terjesztették a parlament elé, hogy az egyeztetésen elfogadott javaslatokat tartalmazza. Ez lehetővé tette volna a munkaadóknak, hogy hetente egy tesztet készíttessenek alkalmazottaikkal, és a beoltott munkatársak kompenzációt kérhettek volna azoktól a kollégáiktól, akik nem teljesítették tesztelési kötelezettségüket.

Szakértők szerint Kaczynski veresége a jogszabály elkaszálása. Az hagyján, hogy nagy többséggel, 253 ellene, 152 mellette arányban vetették el a javaslatot, ám az már kínosabb, amit a PiS két rebellis képviselője mondott a szavazás után. Nemet mondtunk a balos egészségügyi politikára, ami csődbe vitte Európát, nemet mondtunk a diszkriminációra és igent az egészségügyi szolgáltatások javítására. Támogassuk a lengyelek harcát szabadságukért!