Az áprilisi 46,2 pontról májusban 45-re esett vissza a Markit által számított német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (BMI), ami a teljesítmény tempósabb csökkenését jelzi, ráadásul 2009 júniusa óta nem volt ilyen alacsony a mutató értéke. Az új megrendelések és az új exportmegrendelések már 11 hónapja csökkennek.

Az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexe sem ad okot az örömre: a mutató májusi értéke 109,9 pontról 106,9 pontra esett, miközben az elemzők csak néhány tized pontos csökkenést vártak.

Nem lettek fényesek az eurózóna BMI-adatai sem: a feldolgozóipari index a várt növekedés dacára 45,9 pontról 45-re csökkent, a szolgáltatóipari pedig 46,9-ről 46,5-re süllyedt, így a kompozit mutató 46,7-ről 45,9-re gyengült.

Mindez igencsak árnyalja a német gazdaság vártnál erősebb első negyedévi növekedését, és kedvezőtlen fordulatot sejtet, ami a magyar gazdaság számára is figyelmeztető jel lehet. További rossz hír, hogy bár a német szolgáltatószektor némi növekedést mutat (a BMI 52,2 ponton áll), a kompozit index a feldolgozóipar visszaesése miatt a vízválasztó 50-es szint alá, 49,6-re csökkent.

A csalódást keltő adatok nyomán tovább gyengült az euró, az EUR/USD 1,2520 alá is benézett, de azóta némileg korrigált.