Február óta nem mutattak ilyen gyenge képet a beszerzési menedzser indexek. Az üzleti szereplők várakozása romlott mind a termelés, mind az új megrendelések, de a foglalkoztatás tekintetében is.

Az eurózóna beszerzési menedzser indexe 54,6 pontra esett az áprilisi 58 pontról, a régió motorját képviselő német feldolgozóipar pedig az áprilisi 62 pont után 58,2 pontra. Az eurózónában fajsúlyos francia BMI is lassuló bővülést mutat a Markit adatai szerint.

A legfrissebb felmérés újbóli zsugorodást jelez a spanyol feldolgozóiparban, míg az olasz és ír mutató lassulást jelez a növekedésben.

A feldolgozóipari BMI kibocsátási indexe az áprilisi 60,2-ről 55,2 pontra esett, ami az elmúlt hét hónap legrosszabb teljesítménye. Az új megrendelések tavaly szeptember óta nem álltak ilyen alacsonyan, ami a gyengülő fogyasztói bizalom további jele. A Markit szerint a legnagyobb esést a fogyasztási cikkek termelőinél lehetett látni, ahol az új megrendelések stagnálás közeli állapotot mutattak.

A feldolgozóiparban az új munkaerő felvétele már a harmadik hónapja lassul. A keddi munkaerő-piaci adatok szerint áprilisban a munkanélküliségi ráta már harmadik hónapja a 9,9 százalékos szinten stagnál.

Nem csak a magyar BMI gyengült az 50-es határvonal (50 felett konjunktúrát, alatta dekonjunktúrát jelez a mutató) közelébe (52,3), de határon van a bizalom az orosz és a török gazdaságban, a lengyel pedig 52,6 pontra gyengült.

A régiónkban a legnagyobb esés a cseh BMI-ben mutatkozott: itt az év elején a német gazdasághoz hasonlóan 60 pont körüli magasságokba emelkedett a mutató, elszakadva a régiótól, most viszont 55,9 pontra gyengült.