Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emelte a 2017-es átlagos olajárra adott előrejelzését a Világbank, miután viszonylag határozott jeleit látja annak, hogy az Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai meg tudnak állapodni kitermelésük korlátozásáról - derült ki a világszervezet közleményéből. Ezzel új szakasz kezdődnek az olajpiacon, amelyen két éve a túlkínálat tartja  nyomás alatt az árakat.

A Világbank 53 dollár/hordós korábbi előrejelzését megváltoztatva immáron hordónként 55 dolláros árat jósol 2017-re. A világszervezet  várakozása szerint idén 43 dollár/hordó lesz a fekete arany átlagára - ezt a jóslatot nem módosították a júliusi prognózishoz képest.

Az energiaárak, amelyek magukban foglalják az olaj, a földgáz és a szén árát is közel 25 százalékkal lesznek idei szintjük felett. Ez nagyobb növekedés, mint amennyit a nyár közepén, legutóbbi Commodity Markets Outlook jelentésükben jósoltak a bank szakértői

Nagy bizonytalanság

Erőteljes energiaár-növekedést várunk a jövő évben - mondta John Baffles, a bank vezető elemzője, a tanulmány egyik szerzője. Az emelkedő trend élén az olaj haladhat. Ugyanakkor számottevő bizonytalanság van a prognózisunkban, ugyanis egyelőre nem tudhatjuk, mennyire veszik komolyan az OPEC országai az olajexport esetleges korlátozását.

Ami a többi árupiaci terméket illeti, a Világbank keresletük erősödését, kínálatuk feszesség válását jósolja. A fémek és az ásványi anyagok ára átlag 4,1 százalékkal mehet fel 2017-ben az ideihez képest. Ez a várakozás fél százalékponttal nagyobb a korábbinál.

A cink ötödével drágulhat néhány nagy bánya bezárása miatt. Az arany ára némi lemorzsolódás után átlag 1,219 dollár/uncia körül alakulhat. A kamatok emelkedhetnek, ezért a biztonságos menedéket ígérő befektetési termékek - arany, svájci frank és egyebek - iránti kereslet gyengülhet.