A vírust Európában a cukkini-, uborka-, és sárgadinnyeállományok kórokozójaként tartják számon, míg Indiában a a paradicsomtermesztésben is gondot okozhat - olvasható a szakportálon.

A kórokozót most négy cukkiniparcella (3 Okcitániában és 1 Provence-Alpes-Côte-d'Azur térségben) növényein azonosították, kizárólag vetőmagtermesztő üzemekben. Ezek a vetőmagokat még nem a kiskereskedelmi forgalomba szánták.

A gyanús levéltünetek miatt a szakminisztérium térségi növényvédelmi szolgálatának szakemberei  mintákat vettek a növényekről a kórokozó azonosítására.  Az említett vírus ugyanis karantén kórokozó, amelynek megjelenését kötelező jelenteni.

Az uniós növényegészségügyi előírásoknak megfelelően szigorú higiéniai intézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák a kórokozó esetleges továbbvitelét a növényápoló eszközökkel, vagy a vírusvektor Bemisia tabaci dohány molytetűvel. A fertőzött állományt az állami szakszolgálat felügyeletével megsemmisítik.

Egyelőre ezt a vírust nem találták meg Magyarországon, rokon fajt azonban már nálunk is kimutattak uborkán és paradicsomon.

- írja a lap.