A német Sudzucker felfüggesztett a cukorgyártást a moldovai Falestiben lévő üzemében 2021 áprilisáig, mivel jelentősen visszaesett a cukorértékesítés a kelet-európai országban - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. A csökkenés oka főként az, hogy az országba tonnaszám ömlik a csempészáru.

Annak ellenére, hogy igyekeztek lefaragni a költségeket, a Sudzucker Moldova több mint 100 millió moldovai lej (1,64 milliárd forint) veszteséggel zárta az elmúlt évet és idén is veszteséget vár. A vállalat a jövőben másik gyárában, a Drochiában lévő üzemében folyó termelésre fog koncentrálni. A falesti munkavállalóknak a városban és a környéken lévő más cégeknél keresnek munkát.

A moldovai-német Sudzucker Moldova a kelet-európai ország legnagyobb cukorrépa-feldolgozója. Az elmúlt évben 52 ezer tonna cukrot állított elő, ami az ország teljes gyártásának 70 százaléka volt. A multi 29 gyárral rendelkezik Európában és évi 4,7 millió tonna cukrot gyárt. Több mint 19 ezer embert foglalkoztat, éves árbevétele 6,8 milliárd euró.