„Idén is lesz elegendő hazai cukor az üzletekben, Szlovákia egyáltalán nem szorulna rá a behozatalra” – mondta a pozsonyi Új Szónak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője a most záródó 2021–2022-es cukoripari kampányt értékelve. Szerinte a szlovákiai cukorrépa-termesztők és cukorgyártók nehéz cukoripari kampányon vannak túl.

„A tavaly áprilisi fagy több mint ötezer hektáron okozott kárt, ami a vetésterület több mint 20 százalékát jelenti. Ennek következtében számos cukorrépa-termesztőnek újra kellett vetnie a cukorrépát.” A minőségi vetőmagoknak köszönhetően a gazdáknak mindezek ellenére sikerült kiváló répatermést biztosítaniuk. A cukorrépát 22 ezer hektárról takarították be, 62,63 tonnás hektárhozamot érve el.

A jó termés ellenére azonban a gazdáknak és a feldolgozóknak is gondot okoznak az egyre magasabb termesztési és gyártási költségek. Szlovákiában több mint 200 gazda és agrárvállalkozás foglalkozik cukorrépa-termesztéssel, akiknek a termését a két hazai cukorgyár veszi át további feldolgozásra. A termesztőknek többek között a drágább műtrágya, a cukorgyártóknak pedig az energiaárak emelkedése okozott gondot.

„Mindkét cukorgyár a legnagyobb földgázfogyasztónak számít az élelmiszeriparban. A cukor árának a jelenlegi alakulása pedig semmiképpen sem kompenzálja a gáz, a villamos energia, a csomagolás és a szállítás árának az emelkedését, ami a cukoripar számára több millió eurós költségnövekedést jelent” – mondta Michal Abelovič, a Szlovákiai Cukorgyártók Szövetségének az elnöke, a hőlaki cukorgyár vezetője.