Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Parlamenti szövetséges párt nyomására hirdetett meg november elsejére előrehozott választásokat Dániában Mette Frederiksen miniszterelnök – írja a Bloomberg. A Szociálliberális Párt szerint a dán állampolgároknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy voksok formájában nyilatkozzanak, támogatják-e még Fredriksent a nyércbotrány után.

A szociáldemokrata Fredriksen hazai népszerűsége felfelé ívelt azt követően, hogy 2019-ben kisebbségi kormányt tudott alakítani több baloldali politikai erő parlamenti támogatásával. A pandémia éveiben a környező országoknál alacsonyabb halálozási számot és kisebb gazdasági kárt könyvelhetett el Fredriksen kabinetje.

Leöltek 17 millió nyércet

Később azonban végül mégis a koronavírus kezelése ártott sokat a miniszterelnök renoméjának. Azt követően ugyanis, hogy kiderült, a vírus a nyércek között is terjedt, 2020 őszén elrendelték az ország 17 milliós nyércállományának megsemmisítését. Utólag azonban kiderült, nem volt jogalap az állatok leölésére, a határozat számos jogszabályi sebből vérzett, döntést jóváhagyó miniszter lemondott.

Fredriksen elmondta, ezúttal egy nagykoalíció létrehozására törekedne, és politikai riválisaival együtt alakítana kormányt – erre több mint négy évtizede nem volt példa Dániában. Az ország "nemzetközi biztonságpolitikai, energiapolitikai és gazdasági kihívásokkal néz szembe, a legfontosabb politikai feladat most eloszlatni ezeket a bizonytalanságokat és kivezetni Dániát a krízisből" – jelentette ki a kormányfő.

Fej-fej mellett a két blokk

A Konzervatívok, a Liberálisok és a Dán Demokraták azonban nem lelkesedtek a formabontó ötletért, a miniszterelnök bejelentése után a nyércbotrányra hivatkozva zárkóztak el a Fredriksennel közös kormányzástól.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a kisebbségben kormányzó szociáldemokraták és szövetségeseik holtversenyben vannak a jobboldali blokkal szemben, amelyet a Konzervatívok vagy a Liberális párt vezethet.