Az aktuális miniszterelnök, Mette Frederiksen által vezetett Szociáldemokrata Párt nyerte a keddi választást Dániában – írja a Financial Times. A szociáldemokraták a voksok 28 százalékával a legnagyobb politikai erőt jelentik most az országban, a baloldali blokk 90 mandátumot szerzett, éppen annyit, amennyi a parlamenti többséghez szükséges.

Az eredmény nagy siker Frederiksen és a pártja számára, mivel az előrehozott választásokat azt követően kellett kiírni, hogy a nyércölési botrány alaposan megtépázta a miniszterelnök renoméját.

Azt követően, hogy kiderült, a koronavírus a nyércek között is terjedt, 2020 őszén elrendelték az ország 17 milliós nyércállományának megsemmisítését. Utólag azonban kiderült, nem volt jogalap az állatok leölésére, a határozat számos jogszabályi sebből vérzett, döntést jóváhagyó miniszter pedig lemondott.

Az előrehozott választások kiírásához Frederiksenék egyik szövetségese, a Szociálliberális Párt ragaszkodott, mondván, a dán állampolgároknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy voksok formájában nyilatkozzanak, támogatják-e még Fredriksent a nyércbotrány után.

Csekély az esély a nagykoalíció születésére

Frederiksen szerda reggel megismételte a kampány során is vázolt vízióját, miszerint ezúttal egy nagykoalíció létrehozására törekedne, és politikai riválisaival együtt alakítana kormányt. Korábban elmondta, a széleskörű összefogást a nemzetközi biztonságpolitikai, energiapolitikai és gazdasági kihívások indokolják.

A dán infláció szeptemberben 10 százalékra ugrott éves összevetésben az augusztusi 8,9 százalékos eredmény után, ez 1982 novembere óta a legmagasabb mért érték. A dán jegybank múlt hónapban azt közölte, a gazdaságra jelenleg a legnagyobb veszélyt az egyre magasabb infláció jelenti, jövő évben pedig recesszióval számolnak. Arra figyelmeztették a kormányt, hogy vissza kell fogniuk az állami költekezést annak érdekében, hogy megállíthassák az árak emelkedését, a kampány során azonban mind a jobb-, mind a baloldal támogatásokat ígért a megélhetési krízis ellensúlyozására.

Egy Frederiksen által megálmodott nagykoalícióra egyébként több mint négy évtizede nem volt példa Dániában, és egyelőre nem is túl valószínű, hogy lesz: korábban a Konzervatívok, a Liberálisok és a Dán Demokraták is elzárkóztak az ötlettől. "Először egy nagykoalíció létrehozására tesz kísérletet a Szociáldemokrata Párt, de a nagy kérdés, hogy miként tudnának megegyezni a jobboldallal egy közös politikai programról" – nyilatkozta Rebecca Adler-Nissen, a Koppenhágai Egyetem politikatudomány politikatudományi professzora a Bloombergnek.

Helle Thorning-Schmidt korábbi szociáldemokrata miniszterelnök mindenesetre dicsérte a tervet. "Úttörő megoldás lehet ez, soha nem beszéltünk még ennyit a középútról és a kompromisszumokról" – mondta.