Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke népszavazásra hívta június 1-jére az ország népét arról, hogy Dánia belépjen-e az közös védelmi politikájának alakításába és végrehajtásába - írta Guardian. Történelmi idők történelmi döntéseket követelnek - mondta, hozzátéve, hogy a dánoknak fel kellene adniuk tartózkodásukat a közös védelmi politikától.

A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy a védelmi büdzsét hétmilliárd koronával (364 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének háromnegyede) emelik a következő két évben. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb változtatása ezen a téren és lehetővé teszi, hogy teljesítsék a NATO elvárását, miszerint 2033-ra a GDP két százalékra emelik a védelmi kiadásokat.

A részvétel a közös biztonsági és védelmi politikában azt jelenti, hogy Dánia részt vehet az EU közös katonai tevékenységében, együttműködhet a fegyverbeszerzésekben és a katonai fejlesztésekben. A népszavazás kiírását a dán parlament képviselőinek többsége támogatta.

Frederiksen azt is bejelentette, hogy a parlament legnagyobb pártjai egyetértenek abban, hogy Dániának a lehető leghamarabb függetlenné kell válnia az orosz gáz felhasználásától. Hogy ez pontosan mennyi időt jelent, azt még számolgatják, az biztos, hogy ezen a téren együttműködnek a többi EU-tagországgal.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.