Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dánia, amely 2012-ben a világon elsőként vezetett be negatív kamatlábakat, a múlt hónapban szakított ezzel a kísérlettel, amikor szigorításba kezdett. A koppenhágai központi bank csütörtökön ismét lépett, 0,60 százalékponttal 1,25 százalékra, tizenhárom éve a legmagasabb szintre emelte az irányadó kamatlábat, miután az Európai Központi Bank a nap folyamán szintén kamatemelést hajtott végre – számolt be a Reuters.

Az EKB az euróövezeti szintet 75 bázisponttal emelte meg, így az euróövezeti három irányadó kamatláb november 2-i hatállyal 2,00, 2,25, illetve 1,50 százalékra emelkedik. Összehasonlításképpen érdekes a magyarországi helyzet, ahol az alapkamat most 13 százalékon áll, viszont az MNB már jelezte, hogy leáll a szigorítással.

Dánia a koronát védi

„A kamatemelés annak a következménye, hogy az Európai Központi Bank megemelte fő monetáris politikai kamatlábát” – áll a dán jegybank közleményében. Dánia lépésével 2009 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett a fő kamatláb. A legtöbb központi bankkal ellentétben a dán jegybank egyetlen feladata, hogy a korona valutáját stabilan tartsa az euróval szemben, és ezt a célt devizaintervenciókkal és kamatlépésekkel tartja fenn.

Általában a központi bank követi az EKB kamatlépését, de ezúttal kevésbé emelte a kamatokat - mondta Las Olsen, a Danske Bank vezető közgazdásza egy jegyzetben.

A dán korona így kissé gyengült a jegybank lépése után, a 7,44-7,5 váltás közelében mozgott a korona az euróval szemben.

A dán folyószámla-kamatlábat, amely az irányadó kamatláb, és a betéti jegybanki kamatot egyenként 60 bázisponttal, 0,65 százalékról 1,25 százalékra emelték október 28-i hatállyal. A hitelkamatlábat szintén 60 bázisponttal, 0,8 százalékról 1,4 százalékra emelték.