Daniel Beneš, a ČEZ energiaipari óriásvállalat vezérigazgatója szerint az orosz geopolitika közvetlen következményei okozták az energiaárak emelkedésének akár 90 százalékát is – mondta el a cseh köztelevízión a Václav Moravec kérdései című vitaműsorban.

Beneš elismételte, hogy Oroszország energiaháborúja Európa ellen tavaly kezdődött, nagyjából egy évvel Ukrajna februári inváziója előtt, amikor Vlagyimir Putyin elnök azt akarta kizsarolni, hogy az Európai Unió gyorsított eljárásban engedélyezze az Északi Áramlat 2. vezeték működését. Szerinte Oroszország már ekkor leállította a gázszállítások nagy részét, és a gáztárolók töltöttségi szintje akkor csökkent le, ezzel elindítva a gázárak intenzív emelkedését. „Ez egy alattomos lépés volt Oroszország részéről” – jegyezte meg a szlovák Pravda szerint.

Dana Drábová, a cseh nukleáris biztonságért felelős állami hivatal elnöke a tavaly nyári németországi szélcsendes időjárást vagy egy franciaországi erőmű leállását említette még okokként.

Az EU-s beavatkozás segít?

Beneš most arra számít, hogy az árhelyzet hamarabb rendeződik, mint tavaly. A drága energia kezelésére irányuló politikai intézkedések mindegyike megmutatkozik a piacokon - mondta a ČEZ vezetője.

A piacok nagyon érzékenyen reagálnak szerinte a helyzetre. Úgy látja, jelentős megnyugvást jelent az e heti uniós tárgyalások eredménye is, amelyek során az európai vezetők támogatták az önkéntes közös gázvásárlást, illetve a rendkívüli áremelkedés esetén alkalmazandó árplafonok mechanizmusát. (Az Európai Bizottság terveiről a linkre kattintva olvashat részletesen.)

Beneš szerint a jelentős piaci visszarendeződés attól függ, hogy mikor nyugszik meg a helyzet Ukrajnában. „A második tényező az, hogy mikor lesz független az európai energia Oroszországtól” – mondta az energiacég vezetője. Az energiaárak az energiaháború következményei esetében nem várja, hogy a helyzet hetek alatt alapvetően megváltozna; inkább fokozatos lépésekre számít az árcsökkentés tekintetében a következő néhány év során.