Meglepő mértéket ölt világszerte a sötét, vagy dark web használata. A hagyományos honlapokon, keresőmotorokban meg nem jelenő felületeteket a PreciseSecurity.com informatikai biztonsági szakportál kimutatása alapján az amerikaiak 30 százaléka rendszeresen látogatja, ez világszerte a legnagyobb arány, de Dél-Amerikában 21, és Európában is a felmérésben résztvevők 17 százaléka mondta azt, hogy napi szinten használja a rejtett internetet.

Az európai válaszadók 50 százaléka már találkozott a jelenséggel, ők legalább egyszer már próbálkoztak a dark webbel.

A legtöbben azért váltottak a sötét hálóra, hogy megőrizzék anonimitásukat. A válaszadók 40 százaléka ezt nevezte meg elsődleges indokként.

Egyaránt a nagyjából a válaszadók negyede azzal magyarázta a törvényen kívüli internetezést, hogy ezzel hozzáfér országában nem elérhető tartalmakhoz, vagy az országa kormánya által célzottan tiltott tartalmakhoz. Ugyanilyen arányban tartanak a netezők attól, hogy az internetszolgáltatók, vagy a kormányuk, illetve más országok kormányai megismerik az adataikat.

Érhető mód nincs szem előtt a szakirodalma annak, hogy miként lehet a dark webet használni, de némi kutakodással attól még kitanulható a műfaj, ami alapján még nőhet is a felhasználói szám.

A felmérésben megkérdezettek 50 százaléka szerint azért nem használják a háttérhálót, mert nem tudják, hogyan kell, 45 százalék pedig nem lát okot rá.

A dark webről többnyire akkor lehet hallani, amikor a hatóságok lefülelnek egy-egy bűnözői csoportot, például fegyverkereskedőket vagy gyerekpornográfia terjesztőit, akik épp a rejtettsége miatt használják a sötét internetet. Ezzel együtt a mostani felmérésben mindössze a válaszadók 13 százaléka mondta azt, hogy amúgy aggasztja őket, hogy a dark web a bűnözői hálózatok által kedvelt terület.