Az orosz kormányfői reagálás előzménye, hogy a Financial Times november 6-án közölte: Oleg Gyeripaszka, Viktor Vekszelberg és Andrej Kosztyin vezető orosz üzletembernek értésére adták, hogy nem látnák őket szívesen a januári davosi tanácskozáson.

A de facto elutasítás hátterében az áll, hogy noha mindhárman gyakori részvevői voltak a svájci fórumnak, áprilisban felkerültek az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára. A lajstromba vétel önmagában még nem lenne ok az érintettek távoltartására, ám az Interfax orosz hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó informátorra hivatkozva rámutatott: a fórumon való részvétel nem ingyenes, az átutalt részvételi díj elfogadása pedig elvileg másodlagos amerikai gazdasági büntetőintézkedések kockázatát vonhatja maga után. Medvegyev kijelentette, hogy amennyiben az orosz üzletemberek részvételének korlátozását nem szüntetik meg, Moszkva kénytelen lesz lemondani az állami tisztségviselők és állami tulajdonrésszel rendelkező vállalatok davosi megjelenését.

"Akkor senki sem utazik el oda" - hangoztatta az orosz kormányfő.

Az eltanácsolt orosz üzletemberek esetét Medvegyev megbeszélte Alain Berset svájci elnökkel, aki megígérte neki, hogy tájékozódni fog az ügyben. A miniszterelnök "nagyon furcsának" nevezte a döntést.

Oroszország elnöki szinten utoljára 2011-ben, kormányfőin pedig 2013-ban képviseltette magát Davosban. Moszkva azonban, a Nyugattal - a Krím elcsatolása és az ukrajnai beavatkozása miatt - megromlott kapcsolatai ellenére is minden évben egy miniszterelnök-helyettes vezette delegációt küldött Davosba. Ezeknek rendre több tárcavezető is a tagja volt.

Az elegáns svájci hegyvidéki üdülőhelyen 1971 óta évente megtartott a tanácskozás szervezője a Klaus Schwab német professzor által megalapított World Economic Forum elnevezésű non-profit szervezet.