Decemberben szezonális és naptári kiigazítással 1,9 százalékkal csökkentek a feldolgozóipari megrendelések Németországban a novemberi 2,7 százalékos havi növekedés után. A piac 1 százalékos havi csökkenést várt decemberre.

A belföldi megrendelések 0,9 százalékkal, az exportmegrendelések 2,6 százalékkal csökkentek decemberben.

A novemberben bevezetett második németországi járványvédelmi zárlat miatt a feldolgozóipari megrendelések az első alkalommal csökkentek decemberben a tavaly áprilisi rekordmértékű visszaesés óta.

A német feldolgozóipar megrendelései a koronavírus-válság miatt tavaly márciusban 15 százalékkal, majd áprilisban 26,2 százalékkal estek vissza az előző havihoz képest. Májusban ezt a visszaesést 10,4 százalékos, majd júniusban 28,8 százalékos havi növekedés követte. Azóta havonta kettő-öt százalékkal növekedtek a feldolgozóipari megrendelések.

A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónaphoz, februárhoz viszonyítva az ipari megrendelések 2,6 százalékkal álltak magasabban decemberben. A 2020-ban egész évben beérkezett megrendelések viszont 7,2 százalékkal maradnak el az előző évitől.