A koronavírus-fertőzés és -betegség egyik ismert következménye, hogy az ezen átesett emberek sok esetben visszamaradt károsodásoktól szenvednek, ami helyenként folyamatos kezelést igényel. Egy friss jelentés szerint ezek közül az egyik legsúlyosabb tartós káros hatás a koronavírus károkozásának hozzájárulása a szellemi leépüléshez - írja a Financial Times.

A demenciát egyébként is egyfajta pandémiának, világjárványnak tartják a szakértők, amit most kiegészít az, hogy az évtized végére 80 millió ember elhülyülését okozhatja, hogy korábban átesett a koronavírus-fertőzésen. A becslést az Alzheimer’s Disease International, e rettenetes betegséggel foglalkozó szervezet adta, a szervezet külön munkacsoportot állított fel a kérdés vizsgálatára, a lehetséges következmények felderítésére.

Tudjuk, hogy bármi, ami rombolja az emberek megértő és felismerő képességét, illetve ellenálló-képességét ezek romlásával szemben hozzájárulhat a szellemi leépüléshez - fejtegette ezzel kapcsolatban Alireza Atri ideggyógyász professzor. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a koronavírus-betegség hosszú távon károsíthatja az emberei agyat. Hasonló biokémiai folyamatokat figyeltek meg koronavírus-betegen és Alzheimer-kórtól szenvedő embereken.