Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elvándorlás és a természetes fogyás az oka annak, hogy gyorsan csökken Oroszország népessége, az utóbbi 12 hónapban. Ha csak a magas halálozási és alacsony születésszámokat nézzük, egymilliós a zuhanás a Hvg.hu cikke szerint.

Ez a csökkenés békeidőben példátlan: 2020 és 2021 szeptembere között 997 ezerrel csökkent az orosz állampolgárok száma, a korábbi negatív csúcsot 1999 júliusa és 2000 júniusa között mérték, akkor 983 ezres volt a visszaesés.

A hivatalos adatok szerint a világ legnagyobb országának népessége 145 millió alá esett, vagyis annak ellenére csökkent a létszám a Vlagyimir Putyin államfő 1999-es hatalomra kerüléséhez képest, hogy közben Moszkva 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet és ezzel azonnal több mint kétmillióval nőtt az orosz állampolgárok száma.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re további 11-12 millióval csökken majd Oroszország népessége, hatalmas területek néptelenedhetnek el, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Oroszországban már régóta attól tartanak, hogy Kína, amelynek Szibériával és az orosz Távol-Kelettel határos városaiban sokmillió ember él, egyszer csak fogja magát és arrébb tolja a határt, megszállva az oroszok által be nem népesített térségeket. A félelem nem teljesen alaptalan, a most Oroszországhoz tartozó területek jó része két-három évszázaddal ezelőtt még Kína fennhatósága alatt állt.

A kibontakozó demográfiai válság oka többek között a balesetek magas száma, az alkoholizmus, illetve az egészségügyi ellátás egyenetlen színvonala és a koronavírus-járvány is, ami a hivatalos adatok szerint több mint kétszázezer halálesetet okozott. Független szakértők szerint azonban a pandémia kitörése óta több mint hatszázezerrel több a halott, mint amennyi a járvány előtti oroszországi trendek alapján várható lenne.

A népességfogyás Putyinék gyermekvállalási kedvet ösztönző lépései dacára zajlik. Bevezették például az „Anyasági tőke” intézményét, amely félmillió rubellel, (mintegy 2,5 millió forint) segíti a második, illetve harmadik gyermeket vállaló családokat. A pénzt otthonok vásárlására, vagy felújítására, illetve a gyermek oktatására lehet elkölteni.  A természetes fogyás mellett jelentős az oroszok elvándorlása is.