Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Sokáig folyamatosan átéltem egy olyan belső gyötrelmet, egy olyan légszomjat, amiről addig nem tudtam, hogy létezik" - mondta Pablo Celik a madridi La Paz kórház ápolója az Euronewsnak. Sok spanyol ápoló egy éve kezel koronavírusos betegeket, miközben a kórházak túlzsúfoltak, limitált felszereléssel és személyzettel kellett ellátni az embereket és megmenteni a legsúlyosabb eseteket.

Az esténkénti taps a balkonokon némi megkönnyebbülést hozott egy ideig, de az érzést nem feledtette, hogy sok életet képtelenek megmenteni, miközben megvolt a kockázata, hogy ők is megfertőződnek.

"Tudják, hogy bármikor megfertőződhetsz. És amikor hazamész és elmeséled nekik, hogy mit éltél át a kórházban... Na ez az amit nem tehetsz meg! Muszáj a hazaúton kisírnod magadat" - mondta a csatornának María José García, az ápolók szakszervezetének elnöke.

Egy friss tanulmány szerint három kórházi ápolóból egy depresszióval küzdött az első hullám után, és 50 százalékuk szorult orvosi kezelésre. Négyből egy pedig a poszttraumás stressz szindróma tüneteit mutatta, hasonlóan a háborút megjártakhoz. Eleinte a spanyol orvosok és ápolók nem kaptak szakszerű segítséget, most azonban minden héten egy pszichológiai foglalkozáson vehetnek részt a kórházakban. A helyzet viszont tovább romolhat, mert beláthatatlan távolságra van még a járvány vége.

Magyarországon is arra panaszkodott a kórházi személyzet, hogy a sok áldozat és súlyos beteg miatt kimerült és lelkileg is megviseltek.