Számos közösségi és magánprojekt indult annak érdekében, hogy megmentsék a koronavírus-járvány miatt szenvedő cseh könyvpiacot - írta a Radio Praha. A csehek rendszeresen az élen végeznek azokban a rangsorokban, amelyeket a könyvolvasás alapján állítanak össze. A Nielsen Admosphere piackutató cég legutóbbi vizsgálata szerint az emberek 78 százaléka azt állítja, hogy legalább egy könyvet elolvas minden évben és az átlag 13 könyv/fő.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a járvány előtt a cseh könyvpiac évi 2-4 százalékos növekedést ért el. A kormány az elsők között szabadította fel a könyvesboltokat a boltbezárási tilalom alól, ám ez nem tudta feledtetni az ezt megelőző hónapokban elszenvedett veszteségeiket. A könyvpiac jelenleg csak kapacitásának felével működik - derült ki a könyvesek szakmai szövetségeinek adataiból. A kiadók és a kereskedők veszteségei az év végéig elérhetik a hárommilliárd koronát (39 milliárd forint, egy csiriviri uszoda ára).

A könyvesboltok kisegítésére indult egyik akcióban a kiadók felajánlották a legkeresettebb kiadványaikon elért profit egy részét a kereskedőknek. Összesen 80 könyvet választottak ki, amelyeket egy katalógusból lehet kiválasztani. A vevő azt is eldöntheti, hogy melyik könyvesbolt kapja meg az átadott profitot.

A kiadók és könyvkereskedők szervezetet, kezdeményezte, hogy a kormány 2021 végéig engedje el a könyvértékesítés 10 százalékos áfáját, ám eddig nem járt sikerrel. Eközben a karantén alatt 1100 százalékkal, azaz több mint tízszeresére nőtt az elektronikus könyvek eladása, ami ugyan látványosnak tűnhet, ám mivel ez a fajta értékesítés kis arányt képvisel a hagyományos, papíralapú eladásokhoz képest, nincs igazi jelentősége.