Bár az orosz gázszállítások teljes leállítása recessziót váltana ki, Európa legnagyobb gazdasága képes megbirkózni a következményekkel, bármennyire is rosszul alakul a helyzet – mondta Christian Sewing, a Deutsche Bank AG vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

„Országunk gazdasági ellenálló képessége óriási, ezt nem szabad lekicsinyelni” – mondta Sewing a lapnak, aki szerint ez egyaránt igaz a pénzügyi szektorra is. „Meggyőződésem, hogy ha összefogunk, a német gazdaság átvészelheti a helyzetet” – tette hozzá.

Sewing megkongatta a vészharangot a megugró költségek háztartásokra gyakorolt lehetséges következményeivel kapcsolatban, mondván, hogy a legnehezebb része a válságnak sok ember számára még csak most jön. Figyelmeztetett arra, hogy Németország éves inflációs rátája meghaladhatja a 10 százalékot, ha Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást, ami az e havi 8,5 százalékos értéket is felülmúlná.

„Ha a havi kiadások nagyobbak, mint a bevételek, az emberek kevesebbet fognak fogyasztani, és az ország hangulata is romlik” – mondta Sewing a kockázatokról.

A német gazdaság alultteljesítő volt az euróövezetben, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is felülmúlta a gazdasági várakozásokat, mind három országban nőtt a GDP. Németország viszont stagnált.