Deutsche Bank esete rávilágít arra, hogy a „lusta, korrupt görögök” és az „egyenes, szorgalmas németek” típusú kulturalista magyarázatok miért sántítanak – mondja Pogátsa Zoltán közgazdász a Pogi Podcast legújabb adásában. (Az előző podcastrészről pedig itt írtunk.)

Az elmúlt hetek bankösszeomlásai után a befektetők keresik, hogy melyik bankkal lehet még baj, honnan meneküljenek. Most épp a Deutsche Bank van soron, nem véletlenül, hiszen a bankkal sok gond volt korábban, majd négy évig tartott, amíg átszervezték.

Pár érdekesség az 1870-ben alapított Deutsche Bank múltjából:

  • ez a pénzintézet finanszírozta a Gestapót és az auschwitzi koncentrációs tábor építését;
  • részt vett a zsidóktól elvett aranyak pénzzé tételében;
  • a német gazdaságra jellemző kereszttulajdonlási szokásoknak tulajdonos lett a Daimler-Benzben, az Allianz biztosítóban és a Lufthansában is.

Terrorizmust is támogathattak közvetetten

A bank, és annak elsősorban New York-i irodája aktívan részt vett a szankciók kijátszásában: 2006-ig bezárólag összesen 11 milliárd dollárt folyósítottak Iránba, Burmába, Szíriába, Líbiába és Szudánba, ezzel életben tartva kegyetlen, elnyomó rezsimeket.

Hogy mennyire nem a tudatlanság vezérelte a bank alkalmazottait, arról belső üzenetek tanúskodnak, amelyekben az országkódok és az árulkodó hangzású ügyfélnevek kitakarására utasították a beosztottakat

– sorolta Pogátsa Zoltán.

Orosz kapcsolatok

Felvásárlásoknak köszönhetően 2004-től a Deutsche Bank volt a legnagyobb oroszországi pénzintézet. Szoros együttműködést alakítottak ki a Kremlhez közeli és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) is köztudottan együttműködő állami VTB bankkal.

A Deutsche Bank jelentős orosz állami megbízásokat kapott kötvénykibocsátásokra is. A bank egy idő után aztán igencsak aktív szerepet vállalt orosz oligarchák pénzének nyugatra juttatásában, elsősorban Lettország érintésével, de Litvánián, Észtországon és Cipruson keresztül is.

Fed meg is büntette a Deutsche Bankot: 2005-ben eltiltották ettől a tevékenységtől a pénzintézetet. A döntés hatályának 2008-as megszűnésekor azonban a moszkvai fiók ott folytatta a pénzmosást, ahol korábban abba kellett hagynia.