A szanálási programban elért eredményektől függ az összesen 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag esedékes részleteinek átutalása. A mentőcsomag keretében a trojka 2014-ig még további tizenegy ellenőrzést végez majd Portugáliában.

Az értékelés összesített eredménye nagyon pozitív - közölte az EU-Bizottság küldöttségének vezetője Jürgen Kröger pénteken Lisszabonban.

A vizsgálat pozitív lezárása lehetővé teszi a következő, 11,5 milliárd eurós részlet átutalását - írja az EU-ECB-IMF küldöttség közleménye.

A 78 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag fejében Portugáliának az idén a GDP-arányos költségvetési hiányt a 2010-es 9,1 százalékról 5,9 százalékra kell csökkentenie. Ezt egyebek között a privatizációs program felgyorsításával, a nyugdíjak, bérek és a munkanélküli segély csökkentésével, adóemeléssel és a foglalkoztatási szabályok lazításával kívánja Pedro Passos Coelho kormánya elérni.

Vítor Gaspar pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint Portugália időben előre hozza néhány későbbre tervezett megszorító intézkedés bevezetését. Az előrehozott megszorító intézkedések között Vítor Gaspar az áramra és földgázra kivetett áfa 5 százalékról 23 százalékra emelését említette, amire az eredeti elképzelések szerint csak 2012-ben került volna sor, de már az idei negyedik negyedévben bevezetik.