Jó ideje dolgozik már dolgozik az Európai Központi Bank saját valutájának digitális változatán, és jelenleg a szélesebb körű kialakítás felvázolásánál tart. A korábbi ígértek szerint - ha minden jól megy - 2026 második felétől használhatjuk először a digitális eurót.

Az EKB most megosztott néhány fontos részletet az eurozóna közös pénznemének digitális változatáról - olvasható a Reuters hasábjain.

digitális valuta a készpénzhez hasonlóan közvetlen követelést jelent a központi bank mérlegén, így biztonságosabbnak tekinthető, mint egy kereskedelmi banknál tartott betét. Ugyanakkor azt is remélik, hogy sikerül eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a digitális valuta megzavarhatja a pénzügyi rendszert, és túl sok adatot szolgáltathat a központi banknak a polgárokról.

A digitális euró közjó lenne. Ezért lenne értelme, hogy alapvető szolgáltatásai ingyenesek legyenek, például amikor a digitális euróval fizetünk egy másik személynek, ahogyan a készpénz esetében is

- mondta Fabio Panetta, az EKB igazgatótanácsának tagja az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

A bankok attól tartanak, hogy a digitális valuta feleslegessé tenné saját szolgáltatásaikat, így az ügyfelek elhagynák őket, és a többletbiztonság miatt a központi bank pénzére váltanák készpénzüket

Panetta azonban elmondta, hogy az EKB nem kínálna számlákat a polgároknak, és nem engedné, hogy az emberek programozott, rendszeres fizetéseket teljesítsenek olyan tranzakciók fedezésére, mint a rezsiszámlák vagy a lakbér, mivel nem célja a kereskedelmi bankokkal versenyezni.

 "Úgy véljük, hogy a felügyelt közvetítők, akik közvetlen kapcsolatban állnak a felhasználókkal, vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy meghatározzák a feltételes fizetések és bármely más fejlett fizetési szolgáltatás felhasználási eseteit"

- világosította meg az EKB álláspontját Panetta.

Ha kiadják, az EKB saját önálló alkalmazást fejleszthet ki a fizetésekhez, vagy engedélyezheti a kereskedelmi bankoknak, hogy a digitális eurót saját platformjaikba integrálják

A saját alkalmazás azonban csak az alapvető fizetési funkciókat tartalmazná, és biztosítaná, hogy azt bárhol használni lehessen az euróövezetben, a mintegy 350 millió embert számláló, 20 országot magában foglaló valutablokkban.

Panetta szerint az EKB nem nem korlátozná, hogy az emberek hol, mikor és kinek fizethetnek digitális euróval. A magánélet és a titoktartás körüli legfontosabb aggályok kezelésének reményében pedig elmondta, az EKB célja, hogy ne legyen hozzáférése a személyes adatokhoz. Ez azonban problémás lehet a pénzmosással, a terrorizmus finanszírozásával és az adóelkerüléssel kapcsolatos aggodalmak miatt, ezért a jogalkotók keresik a lehetőségeket a digitális pénzhasználat nyomon követésére. Az EKB egyelőre csak vizsgálja a digitális euró létrehozását, a tényleges kibocsátás még évekig várat magára.