Elstartolt a cseh autóstopverseny - derült ki a Radio Praha tudósításából. A résztvevőknek Prágából Isztambulba kell eljutniuk kizárólag stoppolással, idegenek autóján megtéve a hosszú utat. Eközben számos ellenőrzőpontot kell érinteniük és kisebb játékokon kell részt venniük. A versenyt nyolc évvel ezelőtt indították egy nyári és egy téli fordulóval.

A nyári vetélkedésben mindig valamilyen külföldi célállomást kell kell elérnie az indulóknak, amely 4000-5000 kilométerre van Csehország fővárosától. Ez azt is jelenti, hogy az autóstoposoknak oda-vissza meg kell tenniük az utat. Eközben 24 órát kell eltölteniük a külföldi célállomáson. Ez a pihenőidő, egyben a bámészkodásra rendelkezésre álló idő.

Állati  jó szórakozás

Az útközben teljesítendő kihívások nemcsak a versenyt színesítik, hanem az a funkciójuk, hogy szórakoztatóbbá tegyék a monoton stoppolást. Emellett a versenyzők ezek kapcsán érintkezhetnek azoknak az országoknak a lakóival, amelyeket érintenek.

Az egyik feladat például az volt, hogy a résztvevők találjanak egy helybélik, aki megengedi nekik hogy főzzenek az otthonukban. Ez nehéznek látszik, de ha valaki rutinszerűen mozdul bele mások privát szférájába azzal, hogy stoppol, akkor nem olyan vészes. Sokszor valamelyik autós engedi be a lakásába a versenyzőket.

Diáktól a rendőrig

Az idei nyári verseny 12 csapat indul, akik között vannak diákok, rendőrök és pszichológusok is. A csapatok vagy két férfiből vagy egy férfiből és egy nőből állhatnak.

A két nőből álló párosokat sajátos ok miatt tiltották ki: nem lenne a fair a verseny, ha ilyen csapatok is indulnának, ugyanis két nőt hamarabb felvesznek az autósok, mint olyan párosokat, amelyeknek legalább egy tagja férfi.