Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális üvegházhatású gázkibocsátás 2-4 százaléka a divatiparból származik, ezért egyre sürgetőbb, hogy az iparág képviselői lépéseket tegyenek. A jelenlegi tempó mellett félő, hogy a globális hőmérséklet ebben az évben 3 Celsius-fokot is emelkedhet, amely jóval meghaladja a Párizsi Megállapodásban kitűzött 1,5 Celsius- fokos célt.

A 2050-re tervezett nettó zéró károsanyag-kibocsátás eléréséhez ugyanis példátlan intézkedésekre lenne szükség - írja a Sustainable Brands.

Ehhez elengedhetetlen a megújulú energia, a legmodernebb innovációk és a körkörös üzletpolitika felépítése. A Fashion for Good és az Apparel Impact Institue által készített friss jelentés most rámutatott, hogy a divatipar "zöld átállása" nagyjából 1 billió dollárt emésztene fel.

Az Európai Parlament szerint a globális textil- és ruhaipar 2015-ben 79 milliárd köbméter vizet használt fel, míg a teljes uniós gazdaság szükségletei 2017-ben 266 milliárd köbmétert tettek ki. Egyetlen pamutpóló készítéséhez a becslések szerint 2700 liter vízre van szükség – ez a mennyiség egy személy 2,5 évi ivóvízigénye. Emellett a termékek festéséből és elkészítéséből adódóan a globális vízszennyezés mintegy 20 százalékáért is felelős a divatipar.

Ez jelentős összegnek tűnhet, de a pénzösszeg többsége olyan projektekre irányulna, amelyek mind pénzügyi, mind környezetvédelmi megtérülést jelentenének - írja a portál.

Világszerte ugyanis több mint 35 billió dollárnyi pénzügyi tőke áll rendelkezésre megtérülő környezetvédelmi és társadalmi befektetésekhez, és ez a szám 2025-re 50 billió dollárra emelkedhet.

A finanszírozási lehetőségek sokrétűek, a márkáknak, a gyártóknak és a kormányoknak is elkötelezettnek kell lenniük és összehangolt erőfeszítést kell tenniük a körforgásos jövő felépítéséért - áll a jelentésben.