A hollandiai Maastrichti Egyetem kutatói felmérést végeztek arról, hogy az emberek milyen valószínűséggel maradnának a dohányzásra, ha az ár különböző mértékben emelkedne. Jelenleg az országban 6 euró (2200 forint) egy doboz (miközben Magyarországon 1500-1900 forint között árulják a legtöbb terméket - a szerk.) – derül ki a Psych News Daily.

A 2020 elején elvégzett, 1500 ember 40 perces interjúztatásán alapuló felmérés szerint a legtöbb dohányosnál magasan van a lélektani határ - vagy a kutatók által használt kifejezés szerint a töréspont -, ahol letennék a cigarettát: a dohányosok fele a 60 eurós (22 ezer forintos) árat sem sajnálná, míg körülbelül 33 százalékuk akkor sem szokna le, ha egy doboz cigaretta 120 euróba (44 ezer forintba kerülne).

Az ár megduplázása - 6 euróról 12 euróra - csak a dohányosok 10 százalékát késztetné a káros szokás elhagyására. 

A résztvevők 48 százaléka férfi és 52 százaléka nő volt, sokféle életkorban, iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkeztek. Átlagosan körülbelül 15 cigarettát szívtak naponta. A felmérés nyolc elméleti ár esetében vizsgálta a dohányzási szokások esetleges változását. A tanulmány olyan emberekre korlátozódott, akik naponta dohányoznak. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nem napi rendszerességgel dohányzó dohányosok erőteljesebben reagálnak az árváltozásokra.

A kutatók szerint az emberek hajlandósága a dohányzás folytatására még akkor is, ha az árak a 20-szorosára emelkednek, jól mutatja "mind a dohányfüggőség erejét, mind a dohány megfizethetőségét Hollandiában".