Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken jár le a dohánytermékekről szóló uniós irányelv átültetésének határideje, azaz az egyes tagállamoknak saját jogrendjükbe kell foglalniuk a dohánytermékekre alkalmazandó új uniós szabályokat - közölte az Európai Bizottság. Az irányelv célja, hogy egyre kevesebben dohányozzanak - különös tekintettel a fiatalokra - és a polgárok teljes mértékben tisztában legyenek a dohánytermékek kiváltotta káros hatásokkal.

A dohánytermékek fogyasztásában fellépő, mindössze 2 százalékos csökkenés uniós szinten mintegy 506 millió euróval csökkentené az egészségügyi ráfordításokat - olvasható a bizottság közleményében.

A szabályok a hatályba lépés időpontjától gyártott valamennyi termékre alkalmazandók, de a tagállamok 12 hónapos türelmi időt adhatnak a gyártóknak régi készleteik értékesítésére. A jogszabály értelmében a tagállamok az előírtnál szigorúbb intézkedéseket is alkalmazhatnak, ha azok arányosak és közegészségügyi szempontból indokoltak. Az Európai Bizottság 10 pontba szedte uniós szabályozás legfontosabb változásait dohányértékesítésre vonatkozóan.

A legfontosabb változások:

1. Nagyobb méretű kötelező képes egészségvédelmi figyelmeztetések jelennek meg a csomagoláson

A fényképet, feliratot és a leszokással kapcsolatos információt tartalmazó egészségvédő figyelmeztetések a jövőben a cigaretta és cigarettadohány-csomagolás elő- és hátoldalának 65 százalékát foglalják el (a tagállamok szigorúbb intézkedéseket is alkalmazhatnak, ha azok arányosak és közegészségügyi szempontból indokoltak). Ezek célja a dohányzás vonzerejének csökkentése, illetve a leszokás segítése. A figyelmeztetések három csoportot alkotnak, melyek évről-évre felváltva szerepelnek, a cigaretta- és cigarettadohány-csomagolásokon elhelyezendő figyelmeztetések megjelenítésének követelményeit bizottsági végrehajtási határozat állapítja meg.

Az új cigarettacsomagok mintája
Kép: Forrás: Európai Bizottság

2. Betiltják a jellegzetes ízesítésű cigarettákat és cigarettadohányokat

A cigarettákat és a cigarettadohányokat nem lehet ízesíteni - kivéve az olyan egyéb dohánytermékeket, mint például a szivarok, a szivarkák és a snüssz. A 3 százaléknál jelentősebb piaci részesedéssel rendelkező termékek (például mentolos cigaretták) esetében ez a tilalom 2020-tól lép érvénybe - jegyzi meg a bizottsági tájékoztató.

3. Megszűnik a kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-kibocsátás jelölése

Miután kutatások azt mutatják, hogy dohánytermékeken a károsanyag-kibocsátás jelölése félrevezető, ugyanis azt a benyomást kelti a fogyasztóban, hogy egyes termékek kevésbé veszélyesek az egészségére, ezért a cigaretta és cigarettadohány csomagolásán a jövőben egy üzenet tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy "A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz". Az új tájékoztató üzenet pontosabban tükrözi a dohányzás valós egészségügyi következményeit - vélik a jogalkotók.

4. Betiltják a promóciót és a félrevezető üzeneteket

A cigarettacsomagoknak a képes egészségvédő figyelmeztetések láthatósága érdekében téglatest alakúaknak kell lenniük, így a jövőben a dohánytermékek nem forgalmazhatók vékonyított vagy más, nem szabályos formájú csomagolásban. Tilos továbbá 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozt árusítani. A 2016. május 20. előtt forgalomba hozott termékek viszont 2017-ig értékesíthetők az EU területén.

A dohánytermékek csomagolásán nem szerepelhetnek promóciós és/vagy félrevezető üzenetek sem: az életstílusra, az ízre és ízesítésre, egyedi ajánlatokra vonatkozó utalások, sem olyan üzenetek, amelyek szerint az egyik termék kevésbé káros, biológiai lebonthatóság vagy más környezeti szempontok alapján jobb a másiknál.

5. Az összetevőkre vonatkozó kötelező elektronikus jelentéstétel

A dohánytermékekben található összetevőkről, illetve azok egészségi és függőséget előidéző hatásáról való szélesebb körű információgyűjtés érdekében a dohánytermékek gyártóinak és importőreinek szabványosított elektronikus formátumban jelentést kell tenniük az általuk az uniós piacon forgalomba hozott termékek összetevőiről. Egyes gyakran használt összetevőkre vonatkozóan, amelyek az eddigi kutatások alapján hozzájárulnak a cigaretta és cigarettadohány káros és függőséget előidéző hatásához, illetve jellegzetes ízéhez, részletesebb jelentéstételi követelmények lépnek életbe.

6. Nem tiltják be az elektronikus cigaretta forgalmazását

A dohánytermékekről szóló irányelv nem tiltja be az elektronikus cigaretta forgalmazását, de - első alkalommal - vezet be bizonyos, nikotint tartalmazó e-cigarettákra vonatkozó biztonsági és minőségi előírásokat. Például az irányelv a nikotintartalmú folyadékot tartalmazó patronok, flakonok és tartályok esetében a nikotin koncentrációjára és mennyiségére maximális határértéket állapít meg. Az elektromos cigarettának gyermekbiztosnak és manipulációbiztosnak kell lennie, és megfelelő mechanizmusnak kell védenie a fogyasztót a töltőfolyadék kiömlésétől a feltöltés során. Az e-cigaretta összetevőinek nagy tisztaságú anyagoknak kell lenniük, és a készüléknek azonos erejű és hosszúságú szippantás esetén azonos mennyiségű nikotint kell kibocsátania.

7. Az elektromos cigarettákon is egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni

Kötelező lesz az e-cigarettákon is egészségvédő figyelmeztetést feltüntetni, mely tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy az elektromos cigaretta nikotint tartalmaz és nemdohányzók számára nem ajánlott. Ezen túlmenően a csomagoláson fel kell tüntetni a termék valamennyi összetevőjét és nikotintartalmát, valamint egy tájékoztató füzetben mellékelni kell a használati utasítást, továbbá a káros hatásokra, a veszélyeztetett csoportokra, a függőséget okozó tulajdonságokra és a toxicitásra vonatkozó információkat. Az e-cigaretta csomagolásán sem szerepelhetnek promóciós elemek, illetve tilos az e-cigaretta határokon átnyúló reklámozása és promóciója.

8. Nyomon kell követni az e-cigarettához kapcsolódó fejleményeket

Tekintettel arra, hogy az e-cigaretta viszonylag új termék, melyről még csak most látnak napvilágot az első tudományos eredmények, az irányelv nyomon követési és jelentéstételi kötelezettségeket ír elő a gyártók, az importőrök, a tagállamok és a az Európai Bizottság számára.

9. Betiltható lesz a dohánytermékek a határokon átnyúló távértékesítése

Az uniós tagországoknak lehetőségük van betiltani a dohánytermékek határokon átnyúló távértékesítését, amely révén a fogyasztók az irányelv előírásainak nem megfelelő termékekhez juthatnak. Amennyiben egy uniós tagország él a lehetőséggel, az érintett kiskereskedelmi vállalkozások nem értékesíthetik termékeiket az ország területén. A fenti lehetőségtől függetlenül a kiskereskedelmi vállalkozások minden esetben kötelesek jegyzékbe vetetni magukat mind a székhely szerinti, mind pedig a tervezett értékesítés helye szerinti tagállam hatóságainál.

10. Újabb intézkedések a tiltott dohánykereskedelem felszámolására

A tiltott dohánykereskedelem felszámolását célzó újabb intézkedések között szerepel a legális ellátási lánc uniós szintű árukövetési és nyomonkövetési rendszerének kialakítása, valamint olyan - látható és nem látható elemekből (például hologramból) álló - biztonsági elemek bevezetése, amelyek segítenek a jogérvényesítő szerveknek, a nemzeti hatóságoknak és a fogyasztóknak az illegális termékek felismerésében. A felsorolt intézkedések a cigaretta és a cigarettadohány esetében 2019-ben, az ezektől eltérő egyéb dohánytermékek esetében 2024-ben lépnek életbe - derül ki a közleményből.