A hiányszakmákban dolgozó vendégmunkásokat fizetik a legjobban Romániában - derül ki a Maszol cikkéből. Idén 50 ezer az Európai Unión kívülről érkező személynek adhatnak ki munkavállalási engedélyt a romániai hatóságok. Az év elején megállapított kvóta 25 ezer volt, azonban ezt a kormány augusztusban duplájára emelte.

A vendégmunkások jelentős része Ázsiából érkezik, a hiányszakmákban dolgozó szakik kifejezetten jól keresnek (legalábbis a helyi viszonyokhoz képest.). Egy hegesztő nettó bére Romániában 800 dollárnál kezdődik, mondja Romulus Badea, a Soter&Partner munkaközvetítő cég igazgatója. „Egy olyan hegesztő, aki 10 évet dolgozott a Közel-Keleten kérhet 1000 dollárt is. Megadod neki, mert tudod, hogy megdolgozik érte.” A hegesztő hiányszakmának számít Romániában.

A konyhai kisegítő személyzetet átlagban nettó 450 dollárral fizetik. A szakácsok lényegesen jobban keresnek, 800-1200 dollárt is megkapnak, attól függően, hogy korábban milyen kategóriájú éttermekben dolgoztak. Körülbelül ennyi pénzre számíthatnak azok, akik farmokra szegődnek el. Ezek nem segédmunkások, hanem olyanok, akik értenek a gépi fejéshez. A nehézgépek kezelői 700 dollárt is megkaphatnak.

Az építőiparban a segédmunkások körülbelül 550 dollárt keresnek. Ennyi a hivatalos minimálbér az ágazatban, ez után semmiféle adót, illetve járulékot nem kell fizetni. A szakmunkások, például a csempézők, a betonozók megkeresnek 800 dollárt is, ami a túlórákkal akár 1000 dollárig felmehet. A vendégmunkások a fizetésen kívül általában szállást és étkeztetést is kapnak a munkáltatótól.

Újabban nyugatról érkező vendégmunkások is feltűntek Romániában. Nagyváradon, a városközpont rekonstrukciója során a kockakövet és a járólapot olasz szakmunkások rakták le.