Az orosz gazdasági minisztérium nyilvánosságra hozta a módosított privatizációs programot, amelynek végrehajtását 2010 nyara óta halogatták a kedvezőtlen piaci körülmények miatt. A hat éves terv bevételét eredetileg 200 milliárd dollárra tervezték, de emellett része a vállalatvezetés és a hatékonyság javítása is a nagyvállalatoknál - írta a Reuters.

Most ismét a figyelem középpontjába került a program, miután a Kommerszant című, vezető gazdasági napilap megírta, hogy Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes levelet intézett a kormányhoz, amelyben a privatizációs hullám további elhalasztását javasolta. Véleménye szerint lassítani kellene a kulcsfontosságú energetikai cégek, így a Rosznyefty, a Transznyefty, a RusHydro és a Federal Grid Company részvényeinek értékesítését, mivel a költségvetés többletet mutat, és így jelenleg nincs szükség ezekre a bevételekre.

Úgy véli, a privatizáció lassítaná a gazdasági növekedést, mivel például magántulajdonban az energetikai vállalatok képtelenek lesznek végrehajtani a stratégiai fontosságú infrastrukturális projekteket, amelyek rövid távon veszteségesek lennének - emelte ki a BSR Russia. Emellett elvesztenék a lehetőséget az offshore-energiaforrások kiaknázására, mert a jelenlegi törvények ezt csak állami vállalatok számára teszik lehetővé, vagyis legalább ezek módosítását meg kellene várni. Emellett legalább 4 százalékkal magasabb árat kellene elérni, mint az eddig értékesített paketteknél.

Szecsin köztudottan az állam szerepe növelésének híve, de a leendő Medvegyev-kormánytól az eddiginél liberálisabb gazdaságpolitikát várnak - ennek előszele lehet a miniszterelnök-helyettes kifogásai ellenére most beterjesztett program is. Az ugyanis már erre az évre tervezi két fontos energetikai vállalat, a Rosznyefty 15 százalékának eladását 200 milliárd rubelért, a RusHydro egy pakettjét, emellett a VTB (az ország második legnagyobb bankja) 10 százalékát legalább 94 milliárdért, valamint a Szovkomflot 25 százalékát adnák el. A Szberbank 7,5 százalékának értékesítése a hírek szerint már elő van készítve, csak a megfelelő piaci körülményekre várnak vele. Idén 300 milliárd rubeles bevételre számítanak az eladásokból, jövőre 380 milliárdot, 2014-ben pedig 475 milliárdot várnak, vagyis ebben a periódusban a privatizációból több mint 1000 milliárd rubel folyna be a költségvetésbe.