Már nem lesz hivatalban Donald Trump, amikor életbe lép az általa most aláírt elnöki rendelet. Az Egyesült Államok leköszönő államfőjeként az utolsó pillanatokban tiltott be nyolc kínai appot, amik fizetési tranzakciós szolgáltatásokat nyújtanak. Az Alipay, a QQ Wallet vagy a WeChat Pay így elérhetetlenné válik az USA területén 45 napon belül - írja az Euronews.

A leköszönő amerikai elnök azzal indokolta a döntést, hogy a tiltólistára helyezett kínai appok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és veszélyesek közvetlenül a felhasználókra is, mert a mobiltelefonokon, laptopokon, számítógépeken és egyéb digitális eszközökön keresztül fontos személyes információkhoz férhetnek hozzá.

Trump a tőzsdéről is ki akarta dobatni a kínai cégeket, de a New York Stock Exchange (NYSE) hétfő esti bejelentése szerint megváltoztatta korábbi terveit, s mégsem törölné az ott jegyzett három nagy, állami hátterű kínai telekomcég papírjait. Ezzel  elkerülhetné a Washington és Peking közötti ellentét további éleződését

"Az Egyesült Államoknak határozottan fel kell lépni azok ellen, akik a Kínához köthető alkalmazásokat fejlesztik vagy üzemeltetik, hogy megvédjük nemzetünk biztonságát" - írta Trump a rendeletében. A leköszönő elnöknek január 20-án kell átadnia hivatalát Joe Bidennek.