Jogi szakértők szerint a jelenleg hatályos törvények alapján Trump megtarthatja a juttatásokat, beleértve a nyugdíjat, az irodahelyiségének bérleti díját, és a hírszerzési információkhoz való hozzáférés jogát, még abban a valószínűtlen esetben is, ha a szenátus mégis elítélné őt a felelősségre vonási perben - írja a Reuters nyomán a portál.

Az elnökök számára biztosított életre szóló juttatásokat szabályozó törvény, az 1958-ban elfogadott Former Presidents Act szerint a juttatások közé tartozik a volt elnök számára "megfelelő irodahelyiség" bérlése, a titkosszolgálat védelme, körülbelül évi 100 ezer dollár a személyzet költségeinek fedezésére, valamint a nyugdíj, amely jelenleg évi 220 ezer dollár értékű.

Trump számára ezen juttatások éves értéke valószínűleg meghaladja majd az 1 millió dollárt.

Az amerikai adófizetők évente mintegy 4 millió dollárt költenek a négy, még élő volt elnökre. A legnagyobb kiadást a volt elnökök irodáinak bérleti díja teszi ki. Az elmúlt évben Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama fejenként több mint 500 ezer dollárt fizettek ki irodáikért az adófizetők pénzéből.

A törvény lehetővé teszi Trump számára, hogy ott válassza ki irodáját, ahol szeretné. Ha a volt elnök az egyik Trump ingatlanban szeretne irodát létesíteni akkor megteheti.