Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében annak a reményének adott hangot, hogy az őszi félidős választásokon - amikor a képviselőházat teljes egészében, a szenátust pedig csaknem harmadában megújítják - a republikánusok elsöprő győzelmet aratnak, és akkor szerinte könnyebb lesz elfogadtatni egy átfogó bevándorlási törvénytervezetet.

"A republikánusoknak nem szabad vesztegetni az időt a bevándorlási törvénytervezetre" - fogalmazott Trump és hozzátette, hogy "a demokraták csak szórakoznak, nem áll szándékukban bármit is tenni e sok évtizedes probléma megoldása érdekében".

Donald Trump azt követően tette közzé bejegyzését, hogy a képviselőházban csütörtökön a bevándorlásról előterjesztett két republikánus törvényjavaslat közül az egyiket leszavazták, a másikról pedig elhalasztották a voksolást. Erre az elhalasztott szavazásra várhatóan a jövő héten kerül sor, bár elemzők szerint bizonytalan a sikere.

Trump egyébként már csütörtökön is kétségét fejezte ki a törvényjavaslatok sikerét illetően. "Ugyan, miért reméli a képviselőház, hogy eredményt ér el a törvényjavaslatokkal, amikor a szenátusban kilenc demokrata párti voksra van szükség, és a demokratákat csak az obstrukció érdekli (úgy érzik, hogy ez használ nekik a félidős választásokon)" - írta csütörtöki mikroblog-bejegyzésében.

A The New York Times című lap egyébként a Pentagonra hivatkozva azt írta pénteki számában: a kormányzat arra készül, hogy Texasban és Arkansas államban négy katonai támaszpontokon alakítanának ki szállást illegális bevándorló családoknak és gyermekeiknek. A demokrata párti politikusok azonnal megkérdőjelezték a terv kivitelezhetőségét.

Fotó: AFP PHOTO/Brendan Smialowski