Még 2017 márciusában írta ki Donald Trump amerikai elnök, hogy rájött, még a kampány Barack Obama elnök parancsára megfigyelték őt és kampánycsapatát az FBI nyomozói. "Szörnyű! Most tudtam meg, hogy Obama lehallgatott a Trump Towerben még a győzelmem előtt. Nem talált semmit. Ez McCarthyzmus!" - írta akkor az elnök, majd később úgy értékelte a megfigyelését, hogy az az új Watergate-botrány. Az ügyről aztán szép lassan kiderült, hogy nem elődje, hanem maga az FBI kezdte a vizsgálatot, mivel gyanús volt, hogy kampányában összejátszhat az oroszokkal, amelyet aztán majd két éven keresztül vizsgált a Robert Mueller speciális ügyész vezette bizottság.

Most Christopher Wray azt közölte, hogy bírói engedéllyel, törvényesen történt a megfigyelés. Azt nem részletezte, hogy pontosan milyen eredményre vezetett a lehallgatás a Trump kampánycsapatát érintő 2016-os nyomozáskor. Arra hivatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium illetékesei jelenleg megpróbálják feltárni: az oroszokkal való esetleges összejátszásról szóló vizsgálatot milyen dokumentumok alapján rendelték el, és hogy honnan, kitől, kinek a megrendelésére születtek meg ezek a dokumentumok - írja az MTI.

A vizsgálatot William Barr igazságügyi miniszter rendelte el, eredményeit várhatóan május végén, június elején hozzák nyilvánosságra.

Jeanne Shaheen demokrata párti szenátor kérdésére, hogy "kémkedésnek" minősíthető-e, ha az FBI terrorizmussal vagy köztörvényes bűnökkel gyanúsítható emberek után nyomoz, Wray azt felelte: ő nem használná ezt a kifejezést. A baloldali politikus ezzel Barr múlt heti szenátusi meghallgatására célzott, amelyben a tárcavezető a "kémkedés" kifejezést használta annak leírására, hogy a 2016-os kampány idején Donald Trumpot és munkatársait az FBI megfigyelte és lehallgatta.

Wray hangsúlyozta, hogy neki, személy szerint nincs arra utaló bizonyítéka, hogy a megfigyelés törvénytelen lett volna. A 2016-os elnökválasztási kampány idején az FBI igazgatója James Comey volt, akit 2017 májusában Donald Trump menesztett.