Miután kedvenc közösségi médiája, a Twitter letiltotta Donald Trump fiókját, mert felbujtóként felelősnek tartja a Kongresszus épületének dicstelen ostromáért, és ugyanezért számos szövetségese hátat fordított neki, az elnök és tanácsadói a hét végén kitalálták, hogyan tehetnék emlékezetessé Trump négyéves államfői ciklusának utolsó hetét - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokból.

Trump biztos benne, hogy alelnöke, Mike Pence nem mozdítja el a hatalomból, amit az alkotmány 25. kiegészítése alapján megtehetne. E szerint az alelnök a kormánytagok többségének támogatásával elmozdíthatja az elnököt a hivatalából, ha úgy látja, hogy valamilyen oknál fogva nem képes ellátni a hivatalát vagy méltatlanná vált arra.

Ezt a Pence köreiből kiszivárogtatott információk is megerősítik. Bár az alelnök nagyon dühös azért, mert főnöke nem állt szóba vele a törvényhozás épületének január 6-ai megtámadása óta, amikor neki is óvóhelyre kellett menekülnie, de ez nem rombolta le teljesen a lojalitását. A demokraták kísérlete arra, hogy alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) keretében távolítsák el az elnököt a hatalomból részben azért nem sanszos, mert a szenátusban nem lenne meg ehhez a többség, részben azért, mert a felsőház csak január 19-én, Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt egy nappal ül össze a téli szünet után.

Ajándék Trumpnak

Az elnök egyik tanácsadója szerint a demokraták próbálkozása az impeachmenttel valójában ajándék Trumpnak, miután hívei körében mártírt csinálna belőle. Hasonló lenne a helyzet a 25. kiegészítés alapján történő leváltással, ugyanis a rajongótábor ebben csak a bizonyítékát látná, hogy a washingtoni elit mindenkit ellehetetlenít, aki nem a főváros legfelsőbb köreiből érkezik a politikába. Hogy Trump magától lemondjon, amit még republikánus kollégái közül is elvárnának egyesek, az ismerve őt szóba sem jöhet.

Trump és tanácsadói azt eszelték ki, hogy az elnök regnálásának utolsó hetében felhívják a figyelmet azokra a teljesítményekre, amelyet Trump legnagyobb eredményeinek tartanak. Ennek szellemébe felkeresi a Texas államban lévő Alamóban a mexikói határon épülő kerítést. Emellett egy újabb körben gyakorol majd elnöki kegyelmeket és rá akar szállni a nagy technológiai cégekre, amelyek közül a Facebook és a Twitter a kitiltásával kihúzták nála a gyufát.

A tilalmakat a republikánusok cenzúrásának értelmezik, ezért az elnök várhatóan fel fogja szólítani a Kongresszust annak a jogszabálynak a visszavonására, amely megakadályozza, hogy a felhasználók a közösségi médiában szinte korlátlanul adhassanak hangot mondanivalójuknak. Ez fogja harsogni Biden január 20-ai beiktatásán is, miközben a törvényhozás mindkét házában többségbe került demokraták aligha fogják meghallani a követelését. Ugyanígy vélhetően nem fognak életbe lépni azok az elnöki rendeletek, amelyeket a technológiai cégekkel szemben tervez kiadni utolsó napjaiban.

Dühös a nép

Eközben úgy tűnik, az amerikaiak nagyon berágtak az elnökükre a szerdai ostrom miatt. A Reuters/Ipsos friss közvélemény-kutatása szerint 57 százalékuk Trump azonnal elmozdítását akarja a hatalomból és 70 százalékuk utasítja el az elnöknek azt a viselkedését, ami elvezetett a Kongresszus épületének lerohanásához. A szövetségi hatóságok nem zárják ki, hogy megvádolják Trumpot - másokkal együtt - a rendbontásban játszott szerepéért, miközben letették a főesküt, hogy a vizsgálatuk, amit az ügyben indítottak, politikailag semleges lesz. Republikánus politikusok egy csoportja arra kérte Bident, hogy járjon közben a képviselőházi impeachment eljárás elindításának leállítása érdekében, ami a nemzeti megbékélés első lépése lehetne.