Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trump elnök hétfőn levélben értesítette a kongresszust arról, hogy ki akarja vonni Törökországot és Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences - GSP). Innentől számítva az elnök legkorábban 60 nap múlva saját hatáskörében döntést hozhat az ügyben. Újdelhi megítélése szerint egy ilyen döntésnek nem lenne nagyobb hatása, Ankara viszont úgy véli, hogy a lépés veszélybe sodorja a kétoldalú kereskedelmi célokat.

Az általános preferenciarendszer a legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi program, amely elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését és fejlődését. A programban résztvevő országok növelhetik és diverzifikálhatják az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmüket; a GSP lehetővé teszi számukra mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba.

Tavalyelőtt, 2017-ben India profitált a legtöbbet ebből a programból, ugyanis az ország 5,7 milliárd dollár értékű exportcikkre kapott vámmentességet az Egyesült Államoktól.

Donald Trump a kongresszusi képviselőknek írt levelében azzal indokolta India kivonását a programból, hogy az ázsiai ország nem biztosította az Egyesült Államoknak a méltányos és ésszerű hozzáférést az indiai piachoz.

A preferenciális kereskedelmi elbánás India - mint a GSP legnagyobb haszonélvezője - számára évi 250 millió dolláros hasznot hoz. Amennyiben India kikerül a GSP kedvezményezettjei köréből, az lenne a legjelentősebb megtorló intézkedés az ország ellen, mióta Trump 2017-ben hivatalba lépett.

Az indiai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokra az is kedvezőtlenül hatott, hogy India nemrégiben új szabályozást fogadott el az internetes kereskedelemről, ami korlátozza egyebek közt az Amazon amerikai kiskereskedelmi vállalat indiai működését is. Emellett India 2018 júniusában megemelte a vámokat számos, többségében az Egyesült Államokból importált cikkre, válaszul a Trump-adminisztráció által az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra.

Törökország - mint a program ötödik legnagyobb haszonélvezője - 2017-ben 1,7 milliárd dollár értékű terméket exportálhatott vámmentesen az Egyesült Államokba a GSP-én belül, ami az Egyesült Államokba irányuló exportjának 17,7 százalékát tette ki.

Trump levelében arra hivatkozott, hogy gazdasági fejlettségi szintje alapján Törökországnak nem lenne szabad szerepelnie a program kedvezményezettjei között, tekintettel az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem növekedésére, a szegénységi ráták csökkenésére és exportjának diverzifikálódására.

A GSP a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogelődje, az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény (GATT), illetve az azt aláíró országok együttműködése által bevezetett rendszer, amelyben a fejlett országok egyoldalú vámkedvezményeket biztosíthatnak a fejlődő országok számára.